Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, kommer med en brannfakkel.

Han mener nemlig at et inflasjonsmål på 2,0 prosent vil gjøre det grønne skiftet vanskelig, skriver Finansavisen.

Norges Bank prøver å få inflasjonen tilbake til målet på 2 prosent, da økte råvare- og energipriser har presset inflasjonen opp.

Renteheving er medisinen Norges Bank har foreskrevet, og de har ingen planer om å slutte med det første.

Inflasjonen fortsetter å stige i eurosonen

Men Bjørnstad i LO mener dette er helt feil politikk. Han mener at det grønne skiftet vil koste, og at nordmenn må være villige til å betale den prisen gjennom økt inflasjon.

– En av de viktigste mekanismene det grønne skiftet virker gjennom er prisene på energi. Dette skiftet er vanskelig å gjennomføre hvis man ikke lar prismekanismene få virke. Et mål for total inflasjon på 2 prosent, blir vanskelig å nå med de høye energiprisene og annen høy, importert inflasjon som det grønne skiftet krever. Da blir det nesten bare lav lønnsvekst som kan kompensere for dette, sier Bjørnstad

LO-økonomen understreker at det grønne skiftet er så viktig at man må godta høye kostnader.

– Hvis vi skal kvele norsk økonomi, og ikke tillate prisveksten som følger av det grønne skiftet, så setter vi hele det grønne skiftet i fare, sier han.

Bjørnstad ønsker å reise en debatt om inflasjonsmålet fordi han mener vi må innse at det må betales for den grønne snuoperasjonen.

– Jeg har ikke tenkt konkret på noe tall, men tror at 2,5 prosent kanskje ville vært for lavt, hvis vi skal bevare reallønnsfleksibiliteten samtidig med høye priser på energi. Da må vi kanskje leve med høyere inflasjon, avslutter Bjørnstad.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.