Venstre-leder Guri Melby på partiets landsmøte. Foto: Javad Parsa / NTB

Venstre vil innføre en ordning hvor avgifter på klimagassutslipp betales direkte tilbake til befolkningen, såkalt klimabelønning.

Det er NTB som melder om dette nye påfunnet, fra et parti som har nettopp «klima» som en av sine absolutte hjertesaker. Verden skal reddes, og Venstre skal stå helt i forreste rekke i den forbindelse.

Denne nye ideen mener man er viktig for at det hele skal gå etter planen:

– Dersom det grønne skiftet skal lykkes, er det vesentlig å sikre folkelig oppslutning – at løsningene som foreslås, oppleves som rettferdige. Klimabelønning forener behovet for overgang fra fossil til grønn energi med økonomisk støtte til dem som sliter med høye energipriser, heter det i begrunnelsen til et forslag som søndag ble vedtatt på Venstres landsmøte.

Forslaget ble vedtatt med 93 mot 91 stemmer, og slår fast at Venstre vil «innføre en ordning for klimabelønning».

Klimabelønning går ut på at man innfører klimaavgifter som deretter fordeles bredt tilbake til befolkningen.

– For dem som i dag sliter med høye strømregninger, vil ordningen ha samme effekt som dagens strømstøtteordning, men i motsetning til strømstøtten bidrar klimabelønning altså i tillegg til det grønne skiftet, heter det i begrunnelsen.

Venstre vedtok søndag en større uttalelse om energi og grønn omstilling. Her går partiet blant annet også inn for å øke bevilgningene til Enova, bygge hybridkabler og innføre et mål om minst 8 TWh installert solenergi i 2030.

Les også: 

Venstre sikrer flertall for omstridt, «frastøtende» bomaskin på Ammerud i Oslo

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.