Vindturbiner i en rapsåker i Sandesneben, Schleswig-Holstein. Foto: Jürgen (Guerito) / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons.

Ni måneder etter innsettelsen av den nye regjeringen i Tyskland har ikke statsminister Olaf Scholz’ mannskap lyktes i å sette ny fart i utbyggingen av vindkraft, slik koalisjonen mellom sosialdemokratene, fridemokratene og de grønne tok sikte på.

Subsidier av ny vindkraftutbygging som føderale tyske energimyndigheter har tilbudt, er nylig blitt møtt med liten interesse hos investorer, og det er et stort tilbakeslag for den tyske regjeringens mål for energiomstillingen, skriver Die Welt.

Regjeringen ønsket å firedoble utbyggingen av nye vindturbiner i den pågående energikrisen, men er ikke i nærheten av å få det til, heller ikke med subsidier.

Det var den andre auksjonen for tildeling av subsidier i år der for få interessenter hadde meldt seg. Det ble kun funnet tilbydere til 58 prosent av den tilmålte vindkraftkapasiteten. 1320 megawatt var lagt ut til føderal finansiering, men det kom ikke bud på mer enn 772 megawatt.

Potensielle tilbydere hevder at subsidiene ikke er store nok fordi prisen på råmaterialer som stål, kobber og sement har økt etter at subsidiene ble fastsatt. Vindkraftbransjens egen lobbyorganisasjon Bundesverbandes Windenergie (BWE) mener derfor at staten bør dekke eventuelle økninger i råvarekostnadene i ettertid.

Investorene frykter også at energiprisene ikke forblir høye nok i lang nok tid, slik at inntjeningen ikke er garantert, skriver Die Welt.

Vindkraften dekket i 2021 fem prosent av Tysklands totale energibehov, opplyser den tyske avisen.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.