Den amerikanske sentralbanken setter opp renta nye 0,75 prosentpoeng for å dempe inflasjonen. Det er fjerde gang banken setter opp renta, som nå ligger mellom 3,75 og 4 prosent. For lånekundene vil det si en rentefot på rundt 6 prosent. Økt rente i USA smitter over på Norge.

– Raske amerikanske renteøkninger og en sterk dollar skaper jo et inflasjonstrykk for andre land. Det tvinger andre land til å henge med hvis man ikke vil importere inflasjon, så det setter press på de andre sentralbankene, sier Elisabet Kopelman, som er økonom i den svenske banken SEB. (NTB)

Inflasjonen i Vest-Europa er i høy grad et resultatet av Biden-regimets politikk. Oljeutvinning ble satt på sparebluss, og det ble pøst penger ut i økonomien, samtidig som logistikken sviktet. Resultatet var rekordstore prisstigninger som ennå ikke er over.

Nå truer dieselmangel i USA, noe som kommer til å drive pumpeprisen gjennom taket.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.