Finansdistriktet  i Frankfurt, Tyskland. Foto: AP Photo/Michael Probst

Eurosonens økonomi krympet for andre kvartal på rad i årets tre første måneder, og dermed er den i resesjon, viser reviderte tall fra EUs statistikkbyrå.

Tidligere hadde Eurostat regnet med at de 20 landene i eurosonen ville oppleve litt økonomisk vekst i årets første kvartal. Nå har imidlertid EUs klart største økonomi, Tyskland, fastslått at de er i resesjon.

NTB-AFP melder om saken.

Dermed viser Eurostats reviderte tall også at hele eurosonen er i resesjon.

Tallet for økonomisk vekst i fjerde kvartal 2022 ble nedjustert fra 0 til minus 0,1, mens for første kvartal 2023 ble tallet justert fra 0,1 prosent til minus 0,1.

To kvartaler med økonomisk nedgang er den tekniske definisjonen av en økonomisk resesjon. Det er her snakk om små tall, men like fullt registreres det tilbakegang, der normen gjennom mange tiår har vært positive tall.

Det pekes ikke på en enkelt årsak til de negative tallene. Men mange mener man finner mye av svaret i det energipolitiske uføret ikke minst en nasjon som Tyskland har satt seg selv i, gjennom systematisk nedbygging av landets viktigste energikilder (kullkraftverk og kjernekraftverk).

Dette har igjen sammenheng med det politikervedtatte dogmet omkring såkalt grønt skifte.

Det hevdes stadig oftere at hele Europas situasjon ville vært langt bedre om ikke denne omstridte, grønne ideologien så enkelt hadde fått utbre seg, og påføre landenes økonomi så stor skade.

Men bildet er ikke utelukkende negativt. For samtidig viser tallene at arbeidsledigheten i eurosonen er på det laveste nivået siden euroen ble til i 1999, på 6,5 prosent. Sysselsetting regnes gjerne som en sentral indikator for den økonomiske tilstanden.

Document har nylig vært innom problemstillingen, se under.

Les også: 

Tysklands økonomi sliter: Er i resesjon

 

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her! Vi får med Alf. R. Jacobsen på videolenke.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.