Økonomien i eurosonen vokste med beskjedne 0,2 prosent i tredje kvartal. Inflasjonen ligger på 0,7 prosent, viser foreløpige tall fra EUs statistikkbyrå.

Tolvmånedersinflasjonen er dermed noe lavere enn i måneden før. Da endte prisveksten på 0,8 prosent, ifølge Eurostat.

Fallende inflasjon og svak vekst er en påminnelse om faren for at økonomien skal stagnere i de 19 landene som bruker EUs fellesvaluta.

Dårlige utsikter

Veksten på 0,2 prosent var riktignok høyere enn den forventede økningen på 0,1 prosent, men den er like lav som i det foregående kvartalet. Det siste året har brutto nasjonalprodukt i eurolandene økt med 1,1 prosent, ifølge Eurostat.

Handelskonflikter og usikkerheten rundt den tilsynelatende endeløse brexitsagaen hemmer veksten. Seniorøkonom Bert Colijn i banken ING ser ikke for seg noen snarlig bedring.

– De kommende månedene blir trolig også vanskelige for eurosonen. Starten på 4 kvartal har vært tøff, og det er fortsatt risiko for en nedtur, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP. Også Andrew Kenningham i Capital economics sier indikatorer peker mot enda tregere vekst i årets siste kvartal.

Tar man med de øvrige av EUs 28 medlemsland, vokste økonomien med 0,3 prosent det siste kvartalet og 1,4 prosent det siste året.

Energiprisene faller

I oktober er prisene på tjenester med på å dra inflasjonen opp, med en anslått økning på 1,6 prosent, mot 1,5 prosent forrige måned. Mat, alkohol og tobakk ligger stabilt på 1,6 prosents inflasjon. Prisene på industrivarer økte med 0,3 prosent, mens økningen var på 0,2 prosent i september.

Energi trekker inflasjonen i motsatt retning og ble 3,2 prosent billigere i de tolv månedene fram til oktober. Fram til september var nedgangen på 1,8 prosent.

Inflasjonen er høyest i Nederland og Slovakia, der estimatene ligger på 2,8 prosent. Lavest inflasjon har Kypros, med et anslag på -0,6 prosent, altså fallende priser.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂