Skyhøye strømprise og renteøkninger rammer boligprisene i Sverige. Særlig hardt rammes de store byene.

Svenske husholdninger har høy gjeld, noe som skyldes at lave renter i mange år har ført til kraftig økning i boligprisene, og dermed økning i gjelden, skriver Berlingske.

I årtiet frem til dette forår blev boligpriserne fordoblet, mens husholdningernes gæld i samme periode steg fra 165 til 200 procent af BNP.

Gjelden har økt med mer enn 2000 milliarder kroner. Men på grunn av de lave rentene har husholdningene klart å betale sine renter uten særlig problemer.

Nu er pilen for alvorlig opad. De største rentestigninger i 30 år på en historisk høj gæld.

Særlig de som bor i de store byene merker renteøkningen, siden boligprisene i byene er langt høyere enn i de rurale strøk. Nå faller boligprisene.

Står vi foran et krakk i boligmarkedet?

Ifølge Svensk Mäklarstatistik er kvadratmeterprisen på ejerlejligheder faldet med otte procent de seneste tre måneder og endnu mere i Stockholm. For huse er prisfaldet på fire procent og dobbelt så stort i Stockholm. Priserne i Malmø følger i nogen grad det københavnske marked. Her er prisfaldene på seks procent – ligesom i København.

Både nedgang i kjøpekraft, stigende renter og en økende pessimisme blant husholdningene peker mot en fortsatt nedgang i boligprisene. Ifølge det statlige realkredittinstituttet SBAB forventer åtte av ti svensker at strømprisene vil presse ned prisene på boliger.

– Mot bakgrund av elprisernas utveckling den senaste tiden är detta inte särskilt förvånande. De höga elpriserna har nu seglat upp som ett snart större problem för småhusmarknaden än de stigande bostadsräntorna. Utmaningen torde vara särskilt stor i Syd- och Mellansverige, sier Robert Boije, sjeføkonom i SBAB.

Yderligere prisfald vil give flere teknisk insolvente boligejere, hvor gælden overstiger boligens værdi. Det har svenskerne ikke prøvet før, og det er noget, der kan føre til løftede øjenbryn i forhold til den finansielle stabilitet.

Den europeiske sentralbanken ECB økte nettopp sin rente på 0,75 prosentpoeng, og flere renteøkninger fra ECB forventes i løpet av året. Dette vil tvinge opp rentene i EU-landet Sverige.

Riksbanken i Sverige er fanget i en felle som den selv er skyld i, mener Berlingske.

Når man træder på speederen, mens det går godt, kan man meget vel blive tvunget til at træde på bremsen, når det i forvejen går nedad.

Sveriges riksdagsvalg avholdes i morgen, 11. september.

Forventer svensk boligkrakk på grunn av renteøkning

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.