Andre tider nå: Et bilde fra et Sverige preget av optimisme og fremstidstro.  

Mange piler peker nedover i Sverige. Nå stuper boligprisene i hele landet, og den allmenne pessimismen øker.  Svenskene ser rett og slett mørkt på fremtiden.

Boligprisutviklingen er en av flere klare signaler om et lands økonomiske utvikling, og hvordan befolkningen vurderer sin fremtid i landet.

Ifølge prisindeksen Valuegard har boligprisene i Sverige falt med 3,8 prosent på én måned.

– Vi går mot et veldig dramatisk halvår, sier Nordeas analytiker Gustav Helgesson.

NTB-TT skriver at Valuegard sin siste boligprisindeks viser stupende priser over hele Sverige.  Størst er nedgangen i storbyene – i Stockholm har en såkalt bostedsrett falt med drøyt 8 prosent i snitt.

En bostedsrett i Sverige innebærer ingen eierrett tilsvarende selveierleiligheter i Norge, men har visse likhetstrekk med andelseie i borettslag. Sesongjustert er nedgangen kun 2,2 prosent. Likevel er dette bemerkelsesverdige tall, mener Helgesson.

Stockholm er en av flere byer der blant annet antallet såkalt utsatte områder har økt, og den allmenne utryggheten tiltar. t

– Det er veldig dramatisk. På én måned er dette det største fallet siden Lehman-krasjen, sier Gustav Helgesson.

Nordea spår at nedgangen vil fortsette, blant annet på grunn av gjennomførte og planlagte renteøkninger i Sverige. De tror det kan komme et større fall på 10 prosent innen utgangen av neste år, målt fra nivåene i mars i år.

Pessimismen blant svenske husholdninger har også økt.

Kun 31 prosent tror på stigende boligpriser det kommende året, viser SEBs prisindikator. Det tilsvarer en nedgang på 11 prosentpoeng fra forrige måned. Nesten halvparten tror boligprisene vil falle fremover.

Til høsten er det riksdagsvalg i Sverige, et regjeringsskifte kan bli utfallet.  Så langt er det lite som tyder på at dette bidrar til økt optimisme og fremtidstro i befolkningen.

Document har nylig omtalt at mange svensker ganske enkelt velger å forlate sitt hjemland for godt:

Svensk eksodus

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.