Stockholmsbørsen Nasdaq OMX. Foto: Fredrik Sandberg / NTB

Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) falt uventet med 0,5 prosent i desember sammenlignet med måneden før. Tallene var langt svakere enn økonomene hadde forutsett.

Sverige har i likhet med de fleste andre europeiske land hatt et tøft år i 2022. Blant annet har etterdønninger etter pandemien, samt økende energiproblemer, vært med på å prege bildet.

Myndighetenes fokus på å presse igjennom et såkalt grønt skifte er også noe som berører økonomien, og ikke i positiv retning.

For Sveriges del er dessuten de galopperende kostnadene i forbindelse med innvandring, integrering og gjengkriminalitet faktorer som begynner å tære kraftig på samfunnsøkonomien. Dette er noe Document har omtalt en rekke ganger, men som medier flest ikke nevner i særlig grad. (Se sak under).

Likevel har det blant eksperter vært uttrykt en viss optimisme knyttet til utviklingen i svensk økonomi.

Denne optimismen fikk seg en smell da tallene for den siste måned i 2022 kom på bordet. Det ser langt verre ut enn forventet.

De nye tallene innebærer at fallet i BNP for fjerde kvartal som helhet ble på 0,6 prosent sammenlignet både med tredje kvartal og samme kvartal året før. Fallet i desember var på 0,5 prosent.

Analytikerne hadde ventet en vekst på 0,2 prosent i løpet av kvartalet, viser en oversikt fra Bloomberg.

Nedgangen i BNP fra desember 2021 til desember 2022 endte på 1,8 prosent, ifølge Statistikdatabasen.

NTB-TT melder om saken:

– Dette var et virkelig svakt tall. Mye svakere enn vi hadde ventet oss, sier økonom Olle Holmgren i SEB.

Nå letes det etter forklaringer. Ikke alle mulige årsaker er like enkle å snakke høyt om i dagens Sverige, men en som trekkes frem i offisielle uttalelser, er svakere forbruk.

Hva som kan ligge til grunn for nettopp dette svakere forbruket, belyses ikke nærmere i denne omgang.

Mange vil ønske seg en større grad av realitetsorientering når økonomene skal legge frem nye prognoser for Sveriges økonomi fremover.

Les også: 

Lort-Sverige vender tilbake

Bestill fra Document forlag:

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.