Hiroshima, Japan.  Foto: Toru Hanai/AP Content Services for Hiroshima Tourism Association

Etter noen svake år ser det ut til å lysne for japansk økonomi. Det ble notert en vekst på 0,4 prosent i årets første kvartal, klart mer enn analytikerne hadde ventet.

Japan har lenge vært regnet som Asias økonomiske lokomotiv, men de senere år har det gått nokså trått. Investeringer i japanske aksjer har i stor grad vært lite lukrativt en tid, og japansk valuta har stått svakt.

Men nå er det tegn til at pendelen kan svinge i riktig retning igjen.

Oppgangen på 0,4 prosent i årets første kvartal tilskrives delvis økning i turismen etter at koronarestriksjonene er opphevet.

En oppgang på 0,6 prosent i privat forbruk bidro også til BNP-veksten i årets første kvartal, og vitner om generelt større optimisme i landet.

NTB-AFP melder om saken.

Men samtidig falt eksport av varer og tjenester med 4,2 prosent, noe som settes i sammenheng med utviklingen i verdensøkonomien og at den japanske valutaen har styrket seg etter fjorårets lave nivåer.

Verdens tredje største økonomi åpnet grensene for fullt for utenlandsk turisme i oktober etter to og et halvt års nedstenging som satte preg på landets økonomi.

Analytikerne hadde sett for seg en vekst på 0,2 prosent i årets første kvartal etter at det japanske bruttonasjonalproduktet (BNP) lå på stedet hvil i siste kvartal i fjor.

Ved siden av Japan er det (naturlig nok) Kina, Sør-Korea og Taiwan som er de ledende økonomiene i regionen.

Les også: 

Bra for Taiwan: Japan og Sør-Korea legger konfliktene bak seg

Velkommen til møte!

Kjøp gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.