Ung kinesisk produksjonsarbeider på fabrikk i Anhui-provinsen. Foto: Chinatopix via AP, File)

Kinas økonomi vokste med 0,4 prosent i årets andre kvartal. Kvartalet var det dårligste siden koronapandemien brøt ut. Arbeidsledigheten blant unge mellom 16-24 år er på hele 19, 3 prosent.

NTB-DPA-AP melder om saken, og skriver at utviklingen knyttes til koronanedstengninger og problemer i eiendomsmarkedet.

Kina har lenge vært forbundet med kraftig økonomisk vekst, men nå ser det altså ut til å butte imot, for første gang på en stund.

Det er fortsatt en viss vekst, men den er nå nede på et svært lavt nivå, med kun 0,4 prosent i årets andre kvartal. Til sammenligning var veksten i første kvartal 4,8 prosent.

I løpet av årets første måneder seks vokste økonomien samlet sett med 2,5 prosent fra fjoråret, noe av det laveste de siste tre tiårene.

Kinas svært strenge koronastrategi, med strenge nedstengninger i forbindelse med ethvert utbrudd, rammer økonomien hardt.

Særlig hardt har det gått utover enkelte av Kinas største byer, blant annet finanssenteret Shanghai, denne våren, ettersom mer smittsomme omikronvarianter har gjort sitt inntog. Her har det vært innført svært strenge og omdiskuterte tiltak, og hele samfunnet har vært mer eller mindre ute av funksjon i perioder.

Nedgangstider

– Følgene av epidemien ser ut til å vedvare. Risikoen for stagflasjon i verdensøkonomien øker også, sier talsmann Fu Linghui i det kinesiske statistikkbyrået NBS.

Stagflasjon er et symptom på nedgangstider i økonomien og leder som oftest til høy arbeidsledighet.

I perioden april til juni krympet økonomien med 2,6 prosent fra forrige kvartal. Kina har kun registret nedgang én gang de siste tiårene, og analytikere forventer av de siste resultatene dra helårsveksten ned enda mer.

Veksten i industrien steg imidlertid med 3,9 prosent i juni, en oppgang fra 0,7 prosent fra mai da koronarestriksjonene var på vei bort. Detaljhandelen tok seg opp med 3,1 prosent etter at det stupte med 6,7 prosent måneden før.

De er også en viss bekymring knyttet til et temmelig spekulasjonsdrevet eiendomsmarked, der en del eksperter har advart mot et mulig krakk og store, negative ringvirkninger for økonomien både i Kina og i verdensmarkedet.

Koronapreget

– Den økonomiske veksten er mye lavere enn potensialet ettersom frykten for nye covid-utbrudd fortsetter å påvirke forbrukerne og bedriftenes holdninger, sier sjeføkonom Zhiwei Zhang i investeringsselskapet Pinpoint Asset Management.

Faretruende arbeidsledighet spesielt blant unge

Arbeidsledigheten i byene gikk ned til 5,5 prosent i juni, ifølge NBS. Ledigheten var dog betydelig høyere for personer i alderen 16 til 24 år og var på 19,3 prosent. Dette er tall som kan skape grobunn for politisk uro og ustabilitet, om denne ungdomsledigheten vedvarer eller forverres ytterligere.

I Shanghai hvor bruttonasjonalprodukt (BNP) stupte 13,7 prosent i andre kvartal, var arbeidsledigheten på 12,5 prosent.

Les også: 

Kinas nyttige idioter i Vesten finnes også i Norge

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.