Statsminister Jonas Gahr Støre, LO-leder Peggy H. Følsvik og NHO-direktør Ole Erik Almlid etter møte om kraftsituasjonen.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Næringslivsledere tror prisene på varer og tjenester vil øke med over 5 prosent det neste året. Samtidig tror færre at lønnsomheten i egen bedrift blir bedre.

Ifølge NTB er det gjennomgående lite optimisme å spore omkring den økonomiske utviklingen fremover. Både blant fag folk, næringslivsledere og i befolkningen generelt råder det uro for inflasjon og vanskelige tider.

Økonomene venter en prisstigning på varer og tjenester på 4,1 prosent om tolv måneder, opp 0,4 prosentpoeng fra forrige kvartal, ifølge Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal.

Partene i arbeidslivet venter en prisstigning på 4,6 prosent, opp 1,1 prosentpoeng fra forrige kvartal. Næringslivslederne tror økningen blir enda større. De tror prisene på varer og tjenester øker 5,6 prosent, som er opp 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

I snitt tror husholdningene at prisene vil stige med 3,6 prosent de neste tolv månedene. Det er en nedgang på 0,7 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Mindre optimisme blant bedriftene

Færre tror nå på bedret lønnsomhet i egen bedrift, sett opp m ot forrige kvartal.

Hver femte næringslivsleder forventer en bedret lønnsomhet de neste tolv månedene. Det er færre enn i forrige kvartal. To av fem næringslivsledere tror lønnsomheten blir uendret, det er en liten oppgang fra forrige kvartal.

Flere, 35,4 prosent, tror at lønnsomheten vil bli svekket, opp 3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Venter høyere inflasjon

Undersøkelsen viser også at både økonomene, næringslivslederne og partene i arbeidslivet nå venter høyere inflasjon om ett år enn de gjorde i andre kvartal.

– Det er et klart tegn på at inflasjonspresset på ingen måte er i ferd med å ebbe ut, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB til Dagens Næringsliv.

Partene i arbeidslivet tror inflasjonen vil ligge på 4,6 prosent om et år, ifølge undersøkelsen.

– De venter eksepsjonell høy prisvekst også et år fram i tid, som tilsier at lønnsveksten vil klatre videre oppover, sier Haugland.

Lønnskrav og forventninger

Haugland viser til at hun anser partene i arbeidslivets forventninger som de viktigste, fordi de gir en pekepinn på hvilke lønnskrav de legger opp til fremover.

– Det har en praktisk betydning, ettersom det er lønnsoppgjør igjen om et halvt år, sier hun.

Partenes forventning til gjennomsnittlig årslønnsvekst for neste år tilsvarer 4,4 prosent, opp 0,7 prosentpoeng fra forrige kvartal:

*Arbeidsgiverorganisasjonenes forventning tilsvarer 4,1 prosent, opp 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.

*Arbeidstakerorganisasjonene forventer en årslønnsvekst på 4,7 prosent, som er opp 1,0 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Både inflasjon og generell økonomisk pessimisme ses naturlig i sammenheng med den kraftige økningen av prisene på grunnleggende viktige varer som energi og drivstoff. Dette gir ringvirkninger både for det totale prisbildet i samfunnet, og for bedrifters og enkeltpersoners økonomi.

Regjeringen har ennå ikke kommet på banen med konkrete tiltak som samlet sett letter byrdene for befolkningen og næringslivet på disse områdene.

Les også: 

Mens Støre «følger med»: Rekordhøy strømpris – opptil 4,71 per kWh tirsdag

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.