Foto: Gorm Kallestad / NTB

Prisene på Obos-boliger falt med 2 prosent på landsbasis fra juli til august. I Oslo falt prisene med 2,2 prosent. Vanligvis stiger prisene i denne måneden.

Prisene stiger vanligvis på denne tiden, så utviklingen er svakere enn normalt, slår Obos-sjeføkonom Sissel Monsvold fast.

Prisrapportene fra Obos brukes gjerne som en indikator på tilstanden i hele boligmarkedet, og er dermed også termometer for hvordan det står til med befolkningens privatøkonomi og hvordan man ser på fremtiden.

Generell økonomisk optimisme gir boligprisvekst, og vice versa.

Fra Obos begrunnes tallene slik, ifølge NTB:

– Noe av nedgangen må ses i lys av at det ble omsatt en lavere andel ett- og toromsleiligheter i august enn i juli. Da kvadratmeterprisene er høyere for de små enn de store leilighetene, trekker dette gjennomsnittprisen ned. Prisnedgangen er, med unntak av august 2021, den største i august siden vi startet med boligprisstatistikk i 2004, sier Monsvold.

Hun sier at prisfallet ikke kom som en overraskelse, og viser til at det var ventet at rentehoppene skulle presse prisene ned.

Det er som kjent blitt en god del dyrere å låne penger i senere tid. Fra å være nesten «gratis», koster nå boliglånene gjerne omkring 6 prosent.

Et boliglån på 3 millioner kroner som har fått økt renten med tre prosent, fra er dermed blitt kr 90.000 dyrere per år, eller kr 7.500 per måned.

Dette er tall som merkes for de fleste. (I mange tilfeller er også renteøkningen fra det laveste nivået og til i dag større enn som så).

Slikt gir seg utslag i etterspørselen etter boliger, og da synker prisene. De tolv siste månedene har Obos-prisene i Oslo falt med 3 prosent, mens nedgangen er 3,6 prosent på landsbasis.

Obos tror dette kommer til å fortsette, og bli enda mer tydelig:

– Med renteøkningen i august og en ny i sikte i september, kombinert med generelt høye levekostnader, vil vi sannsynligvis få en svakere prisutvikling på boliger enn normalt utover høsten, sier Monsvold.

Når boliger blir vanskeligere å selge, og utbyggerne får dårligere betalt, reduseres utbyggingen.

Monsvold sier det er bekymringsfullt at boligbyggingen nå nærmest har stoppet opp.

– Det gjør at det vil komme svært få nye boliger ut i markedet de neste årene. Det vil gjøre det enda vanskeligere for mange å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo og andre pressområder.

For om det blir færre nye boliger, så blir det ikke færre som trenger bolig her i landet. Befolkningsutviklingen går sin gang.

Dermed kan det hele få en rekyl i form av at redusert tilbud av boliger igjen fører til høyere priser.

Les også: 

Kraftig nedgang i salg av nye boliger i Rogaland

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.