Foto: Frederik Ringnes / NTB

Det er blitt vanskeligere enn på lenge å få boliglån. Nå kreves det at kundene skal kunne klare å håndtere en rente på 8 prosent for at lånet gis.

Nye lånekunder må greie å betale 8 prosent rente på sine lån for å innfri utlånsforskriften. Kundene får jevnt over lavere beløp i lån enn for bare få måneder siden.

NTB melder om saken.

– Det er vanskeligere å få lån nå fordi renta er mye høyere. Når vi skal beregne hvor mye vi kan gi i lån, må vi bruke beregningsmodellene våre på en annen måte, sier konserndirektør Ingjerd Spiten i DNB til NRK.

Utlånsforskriften sier at bankene må teste kundene for å se om de kan tåle en renteoppgang på ytterligere 3 prosentpoeng på sin samlede gjeld. Det betyr over 8 prosent for nye lån.

– Lånemuligheten har falt med rundt 300.000 kroner for en familie som har en samlet inntekt på 1 million kroner, og det er ganske dramatisk når det gjelder hvilken mulighet de har til å finne en egnet bolig, sier direktør Endre Jo Reite i BN Bank.

Redusert lånemulighet påvirker ikke bare den enkeltes evne til å kjøpe bolig, det rammer også boligmarkedet. Det blir færre kjøpere, og den tendensen man nå ser til fallende priser kan forsterkes fremover.

Ifølge NTB falt boligprisene i Norge med 1,9 prosent forrige måned. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,2 prosent.

Lavere evne til å kjøpe boliger påvirker i sin tur et allerede presset utleiemarked. Se sak under.

Les også: 

Boligmarkedet: Skyhøy vekst i utleie, prisene opp 8 prosent på ett år

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.