Boliger på Sørenga i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

Etterspørselen etter boliglån har falt noe i løpet av årets første kvartal, viser Norges Banks utlånsundersøkelse.

Bankene har meldt om lavere etterspørsel etter boliglån de siste tre kvartalene, opplyser Norges Bank i en pressemelding.

NTB melder om saken.

– Utviklingen var nokså lik for etterspørsel etter førstehjemslån. Etterspørselen etter fastrentelån falt også litt i første kvartal, og utviklingen forventes å fortsette i andre kvartal, skriver Norges Bank.

Bankene ble i undersøkelsen spurt om hvilke begrunnelser som er viktige når de gir lån til kunder som kan komme i brudd med kravet til betjeningsevne.

De fleste bankene trekker frem forventninger om høy inntektsvekst som begrunnelse for å gi lån til slike kunder, heter det videre.

Det er flere faktorer som gjør at færre nå tar opp boliglån. Høy rente peker seg ut som den viktigste. En annen er et redusert tilbud av nye boliger, som følge av den reduserte aktiviteten man har hatt i nybolignæringen.

Men samtidig meldes det at salget av boliger for tiden er relativt godt, og at prisene mange steder faktisk øker. Den høye renten ser ikke ut til å ha lammet kjøpelysten og betalingsevnen i markedet.

Ikke minst i Oslo-området meldes det om generelt mye folk på visninger og høye salgspriser.

Boligprisene nasjonalt steg med 0,9 prosent i mars 2024. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,6 prosent.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 581 993 kroner ved utgangen av mars.

At markedet holder brukbart stand, også når antallet boliglån synker noe, kan naturlig nok forklares med økt bruk av andre former for finansiering. Typisk foreldre som bruker av sin egenkapital/oppsparte kapital til å finansiere barnas første bolig osv.

Men i et marked som nå, vil kundene gjerne bli mer selektive. De mest attraktive boligene selges greit, mens andre kan bli liggende usolgt i uker og måneder.

Det ventes ikke videre fall i antall boliglån i andre kvartal, som vi nå er godt inne i. Dette til tross for meldinger om at varslede rentekutt kan la vente på seg, og eventuelt ikke kommer for neste år.

For en del boligselgere og eiendomsmeglere ser det ut til at frykten for en slags pris- og salgskollaps i markedet kan roe seg noe.

Les også: 

Boligbyggelaget: Stadig vanskeligere å eie egen bolig i Norge

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.