Krisen i det svenske boligmarkedet kan vare i mange år. Fremtiden ser allikevel mørk ut for unge svensker på jakt etter et sted å bo.

EiendomsbaronenErik Olsson varsler at det vil ta mange år før prisene på boligmarkedet tar seg opp igjen etter den nåværende nedturen. I tillegg til høyere renter, vil det også skje et generasjonsskifte – der unge rett og slett ikke har råd til å kjøpe bolig.

– Nu är det i din och min plånbok oron finns, det är inte en psykologisk faktor utan en realitet, sier Olsson til Dagens Industri.

De som skal selge boliger i dagens marked er mer urolige enn under pandemien. Det klimahysteriske fokuset på det grønne skiftet har altså påført svenske husholdninger større panikk enn koronakrisen.

Enligt Erik Olssons Fastighetsförmedlings så kallade skräckindex har oron och nervositeten bland bostadssäljare inte varit så hög sedan mätningarna startade. Det är sex år sedan och inkluderar inledningen av coronakrisen.

Enligt bankernas senaste prognoser för bostadsmarknaden väntas botten inträffa före sommaren och SBAB tror att priserna är på all-time-high igen redan 2025.

Men Erik Olsson tror att det kommer ta längre tid. Han pekar på att rädslan för att äga bostad – med de risker för prisfall som det innebär – har ökat. (Fria Tider)

Enkelte har sett positivt på et fall i boligprisene, og argumentert for at lavvere boligpriser er til fordel for unge som skal inn på boligmarkedet.

Men da overser man glatt en del andre faktorer. Renteøkningene øker lånekostnadene mer enn disse reduseres ved prisnedgang Det hjelper lite med 20 prosent mindre lån hvis rentene stiger med 300 prosent (fra 2 til 6 prosent).

I tillegg øker strømkostnadene voldsomt, selv om dette pyntes litt via strømstøtten. Samtidig stiger så å si alle andre priser voldsomt, uten at lønningene klarer å følge opp.

Lønn får man for øvrig kun hvis man har en jobb. Siden næringslivet er under voldsomt press øker antall konkurser kraftig, og økende arbeidsledighet må forventes. Samtidig frykter man ytterligere fall i boligprisene.

Vi opplever noe lignende her i Norge, og SSB spår minst to år med fall i boligprisene. Regjeringen viser ingen tegn til å gjøre noe med årsakene til krisen, og gir Putin all skylden.

Unge mennesker rammes hardest.

– En annan faktor är att vi har en generationsväxling, unga människor har inte råd att köpa bostad, sier Olsson.

Eiendomsinvestoren ser ut til å forstå at økonomien vår preges av mer enn kun boligprisene. Utviklingen i boligmarkedet er mer et symptom på manglende tillit til økonomien generelt.

I Norge har vi i det minste et håp, siden vår statsminister Støre allerede har planen klar. I vår fremtid skal vi nordmenn leve av å redde klimaet!

– Vår ambisjon må være av at vi skal «leve av å redde klima», skrev Støre i 2019.

Vi er godt i gang. Men det ser ikke ut til å bli et godt liv, hvis dagens politikk blir videreført.

Les også:

Elektrifiseringen av Melkøya: en historisk feilinvestering

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.