Filipstad kommune i Sverige ligger i Värmland og er en av de verst rammede. Stillbilde fra SVTs dokumentar.

En undersøkelse foretatt av den svenske statskringkastingen viser at hver tredje svenske kommune varsler kutt på sosialbudsjettene neste år. Sjeføkonomen i SKR (Sveriges kommuner og regioner) er klar på at regningen kommer som en følge av den store flyktningbølgen i 2015. Krisen er et faktum.

– Man kan se att många av de kommuner som tog väldigt många flyktingar fick höga ersättningar för asylmottagandet. Nu klingar de pengarna av och då har man byggt upp en kostnadsmassa som man inte har råd med längre. Har man väldigt många flyktingar på en ort där det inte finns särskilt många arbetstillfällen så kommer kostnaderna att öka även för den gruppen, säger Annika Wallenskog til SVT.

Selv om en majoritet i Riksdagen er for å gi ytterligere 7,5 mrd svenske kroner i støtte til kommuner og regioner, advarer sjeføkonomen om at det er behov for det dobbelte, og enda vil skatteprosenten settes opp.

– Om kommunerna skulle få alla pengar som har utlovats så skulle man ändå behöva lägga till lika mycket själva genom att till exempel effektivisera eller höja skatten till år 2022.

På konkursens rand

Filipstad kommune i Värmland er en av kommunene som er hardest rammet. Svenskfødte har flyttet ut og er blitt mer enn byttet ut av «utrikesfödda».

De sosiale utgiftene er seksdoblet siden 2005. I 2018 betalte Filipstad ut nesten 30 millioner kroner i sosialhjelp. Prognosen for 2020 er 31 millioner svenske kroner. Foto: SVT

I august 2019 sendte SVT en dokumentar om den desperate situasjonen i Filipstad. Den viste at Medel-Svensson forsvinner vekk, nesten i takt med at migranter, flyktninger og deres familiegjenforente flytter inn.

– Fortsätter det här blir det ju ännu mer minus. Och det går inte. Vi kan inte dra ner hur mycket som helst för vi behöver också skola, vård och omsorg på en nivå som faktiskt är acceptabel.

I ett uppmärksammat reportage som SVT:s ”Uppdrag granskning” gjorde i augusti 2019 kom man fram till att den inrikesfödda gruppen minskat med 640 personer mellan 2012 och 2018 samtidigt som den utrikesfödda ökat med 963. Något som bidragit till stora ekonomiska utmaningar.

Jim Frölander, integrationsansvarig i kommunen, sade i programmet att han ville ”uppvigla kommuner mot staten för att få ekonomisk hjälp”.

– Vi är på väg mot katastrof, sa han. (Expressen)

Situasjonen har ikke blitt noe bedre siden august. Tvert imot. Nå varsler kommunen voldsomme skatteøkninger for å unngå konkurs og full kollaps i tjenesteytingen.

– Nu skjuter man till 7,5 miljarder till kommuner och regioner. Hur långt räcker det?

– Bryter man ner det är det 6-7 miljoner totalt för oss. Det är en droppe i havet, så är det. När jag var uppe förra gången sade jag att jag behöver 100 miljoner till kommunen men då fick vi 3,5. Nu får vi lite till men det saknas fortfarande runt 90 miljoner.

Som läget ser ut nu pratar de i kommunen om att höja skatten rejält framöver.

– Det är stora, tuffa utmaningar. Det är så tufft att vi pratar om tre skattekronor till 2022. I dag är skatten nästan på 23 procent, så det är en höjning med mer än tio procent.

 

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.