Nytt

Det er krise i svensk politi. De mangler bemanning, eller som Sveriges Radio skriver: «Det ansträngda personalläget inom polisen gör att många polisstationer runt om i landet håller stängt under semestern.»

I region Bergslagen i Värmland stenger 27 av totalt 40 stasjoner i sommer.

Kanslichefen i Värmland, Carina Hertzberg, kommenterer:

– Problemet är att vi är för få för att klara täckningen, och detta år har vi inte ekonomiska medel för att ta in vikarier. Då har vi gjort bedömningen att hellre än att ta in poliserna till receptionerna, så tar vi de vi har ute, säger Carina Hertzberg.

Ikke nok politi og i år heller ingen penger til vikarer.

– Inte i den här omfattningen, säger polischefen i norra Värmland, Tomas Sahlström, som poängterar att det är servicen till medborgarna som drabbas. Det vill säga hittegods, passhantering, vapeninlämning och tillstånd –  inte den polisiära närvaron i länet.

Selv i Falun med 57 000 innbyggere stenger politistasjonen mellom 10 juli og 18 august. Kommunalråden der, Susanne Norberg, er bekymret:

– Vi behöver kunna ha en tillgänglighet även när det gäller polisen. Vi är en stor kommun som växer över sommaren med mycket turister. Så jag tycker det är oerhört tråkigt, säger Susanne Norberg (S).

Ingen skal måtte jobbe alene i resepsjonene på politistasjonene, så da kreves det stadig flere politi på vakt.

Men nå som Sverige har fått så mange ekstra ressurser i form av migranter som bidrar så sterkt til økonomisk vekst så burde det vel ikke være noe problem å hoste opp noen ekstra kroner til ferievikarer, eller hur Dan Eliasson?

 

Sverigesradio