Vestgrensa studentby på Gaustad i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Et sterkt presset leiemarked fører til rekordhøye ventelister på studentboliger i de største byene. Også prisene fyker i været.

Det er ikke noe nytt at studenter står i boligkø når det går mot et nytt semester. Det er nærmest en gjenganger i avisoverskriftene fra år til år.

Men i år er det verre og vanskeligere enn på lenge. For leiemarkedet er under usedvanlig høyt press for tiden. Særlig gjelder det de store studiebyene, som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø og flere andre.

Prisene i Oslo har økt med 5 til 12 prosent bare i år, sier salgs- og markedsdirektør i Utleiemegleren, Geir Skogheim, til Khrono. Det er mye, med tanke på at prisene var ansett å være helt på grensen for studentenes budsjetter allerede fra før.

– Vi forventer enda hardere kamp om de ledige leilighetene etter at studieplassene er fordelt i slutten av juli, sier Skogheim.

Det er allerede rekordhøye ventelister på studentboliger.

I Oslo er Anker studentbolig er i praksis fullt, med noen få boliger ledige 1. august og 1. september. Samtidig er det 7078 i venteliste hos SiO, en oppgang på 12 prosent fra i fjor.

– Det skyldes nok et enda strammere leiemarked, men det kan også virke som en del studenter har vært tidligere ute med søknadene, kanskje som lærdom fra i fjor, sier administrerende direktør i Stiftelsen Anker Studentbolig og Hotell, Svein Hov Skjelle.

I tillegg jaktes det intenst på det som finnes av private utleietilbud i form av hybler og annet. Dette tilbudet har bare blitt mindre etter hvert som myndighetenes skatteregler har gjort det mindre attraktivt å eie boliger for utleie.

Også i Bergen opplever Sammen rekordstor pågang, med 2900 studenter i boligkø.

Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (SiT) har ingen ledige boliger, mens Norges arktiske studentsamskipnad opplever en liten nedgang i antall søkere.

De høye prisene gjør også at studentenes behov for å jobbe hardt og mye ved siden av studiene hele tiden øker, heltidsstudenter blir stadig mer sjeldne.

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.