Boligblokk Oslo vest. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Ikke på fem år har det vært flere usolgte boliger på det norske markedet. Det er tungt å selge, og prisene har falt.

Etter flere år med mer eller mindre konstant vekst i boligmarkedet, har denne sommeren og høsten vært preget av at bremsene er slått på. Salget går merkbart tregere, og prisene har fått en dipp.

NTB melder om saken.

I slutten av oktober var det totalt 19.800 usolgte boliger på det norske markedet. Det er langt høyere enn på samme tid de siste fem årene.

Eiendomsmegler-topp mener markedet er i en priskorrigeringsfase.

– Denne tiden av året er det normalt sett et tråere boligmarked. Men nå vil vi se et mer markant prisfall som skiller seg ut fra tidligere år, sier administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie eiendomsmegling til Dagens Næringsliv.

Økte renter og generell usikkerhet knyttet til økonomien bidrar til å avkjøle markedet. Færre er ute for å kjøpe bolig.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren tror antallet usolgte boliger vil fortsette å være høyt frem mot nyttår.

– Jeg tror det er mange som sitter på gjerdet, og venter på mer forutsigbarhet, sier Meier, som råder boligeiere til å ha is i magen.

I et slikt marked er det mange som vil selge før de kjøper noe nytt, for ikke å risikere å bli sittende med to boliger.

Når en slik fremgangsmåte brer om seg, blir det naturlig nok overskudd på selgere og færre aktive kjøpere i markedet. Det er i seg selv prisdempende.

Det er lite som tyder på at bildet vil endres tilbake til «normalen» sel over nyåret. Høye lånerenter, lavere etterspørsel og synkende priser blir trolig kjennetegnene på boligmarkedet et godt stykke ut i 2024, kanskje enda lenger.

Men boligmarkedet blir aldri helt dødt. Behovet for bolig er der,  fordi mange av ulike grunner er nødt til å flytte. Det kommer også stadig nye grupper av boligsøkere ut i markedet, som unge førstegangskjøpere osv.

Utleiemarkedet er svært presset, og ikke alle kan leie.

I et slikt marked blir det større forskjeller mellom hvor enkelt og hvor vanskelig det er å selge ulike typer boliger.

Meglerne beretter at de mest ettertraktede, best beliggende og mest populære boligene «alltid blir solgt». Mens de mer «ordinære» kan bli temmelig tungsolgte, og priser må senkes betydelig. .

Les også: 

Dramatisk fall: Nyboligsalget ned 38 prosent i september

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.