Vindusfabrikken Nordan i Lund i Rogaland. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Dør- og vindusprodusenten Nordan innfører firedagers arbeidsuke fra nyttår, som følge av svært trange tider i byggenæringen.

Det går for tiden tungt i bygg- og anleggsbransjen her i landet. Spesielt merkes de vanskelige tidene i alt som har med boligbygging å gjøre. Dette markedet befinner seg nå i en krise.

Document har i flere artikler omtalt situasjonen, se blant annet under.

Det er mange faktorer som skape en slik krise, høye renter, høye strømpriser og høye drivstoffpriser er noen av dem.

Dette svekker den generelle kjøpekraften og skaper økonomisk utrygghet for fremtiden.

Da er nettopp boligmarkedet blant de første som får merke det i form av lavere omsetning. Færre ønsker å kjøpe bolig, det igangsettes færre prosjekter og beskjeftigelsen i byggebransjen synker.

Lavkonjunkturen i denne bransjen gjør at hjørnesteinsbedriften på Moi i Rogaland innfører firedagers uke 1. kvartal neste år, skriver Dalane Tidende.

NTB melder også om saken.

Ledelsen og fagforeningene har i fellesskap kommet frem til denne løsningen – i hovedsak for å slippe permitteringer i en byggebransje som opplever krisetider.

– Vi har fortsatt en meget solid posisjon, men det sier seg selv at når byggingen av nye boliger omtrent har blitt halvert det seneste året, blir det krevende å forsvare jobb fem dager i uken, sier administrerende direktør Trond Magnar Unhammer i Nordan til avisen.

En slik allmenn reduksjon i arbeidstid innebærer i seg selv et lønnskutt på 20 prosent, tilsvarende at man hadde permittert eller sagt opp 20 prosent av de ansatte.

På denne måten håper bedriften å holde hodet over vannet i påvente av en lysning i markedet. Det gjenstår å se om det blir nødvendig med ytterligere tiltak en gang på nyåret.

Konsernet har i 2023 totalt 12 fabrikker, 32 salgskontor, rundt 2.300 medarbeidere og en omsetning på cirka 4,7 milliarder kroner.

I Rogaland har mye handlet om oljerelatert virksomhet i svært lang tid. Nordan er en lokal bedrift som ikke er tilknyttet denne sektoren.

I en tid der det snakkes mye om å fase ut oljevirksomheten, er det ekstra illevarslende at andre typer næringer i regionen sliter.

Det blir stadig mer vanskelig å se hvor tusenvis av dagens oljearbeidere skal finne sine nye jobber, om politikerne gjennomfører sin «visjon» om oljenedtrapping.

Les også: 

Boligsmell: Nyboligsalget falt med 19 prosent i november

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.