– Vi har fått en enorm kostnadsøkning. Når både kostnadsnivået til norsk næringsliv har økt, og konsumenter har mindre å rutte med, så blir det en vond spiral for bedrifter.

Dette sier Per Fjærstad, daglig leder i Creditsafe Norge, til Nettavisen.

Hele 327 selskaper gikk konkurs i juni, en økning på 20 prosent siden juni 2022. Så langt i 2023 har 1900 norske selskaper gått konkurs.

Særlig to bransjer sliter hardt. Detaljhandelen opplever en økning i konkurser på 45 prosent i andre kvartal, mens antallet konkurser i serveringsbransjen økte med 41 prosent.

Dagens økonomiske situasjon, med høy rente, høy inflasjon, svak krone og en generell kostnadsøkning, skaper vanskelige driftsvilkår for næringslivet. Samtidig var mange bedrifter allerede i store økonomiske problemer som følge av nedstengningene under pandemien.

– Konkurser kommer ofte i etterkant av økonomiske utfordringer. Pandemien bidro til dårlig inntjening over tid, og mange av konkursene vi ser nå er nok et resultat av det. Konkursnivået var også kunstig lavt under pandemien, og det må korrigeres, sier Fjærstad.

Han forventer ingen forbedring i tiden som kommer.

– Utviklingen vil fortsette i år. Slik økonomien er nå, så er det ingen tegn til bedring, sier han.

Oslo, Viken og Vestfold og Telemark er fylkene som opplever sterkest økning i antall konkurser. Agder fylke kommer best ut i andre kvartal, og følges av Vestland og Rogaland. I disse tre fylkene var det faktisk færre konkurser enn i 2022.

Les også:

Kjent økonom mener norsk økonomi vanstyres på verst tenkelig måte

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.