Regnskap Norge er bekymret over fortsatt økning i antall konkurser. Ferske tall viser at antallet bedrifter som må melde oppbud fortsetter å øke kraftig.

– Vi har sett en stigende konkurstrend over tid nå, og dette er bekymringsfullt, sier administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge i en  pressemelding.

Ferske konkurstall viser at antall i konkurser for første kvartal i 2023 sammenlignet med første kvartal i 2022 vil gi en økning på 39,6 prosent.

Verst er det for detaljhandel og hotell/restaurant med en økning i antall konkurser på henholdsvis 101,1 % og 105,4 %.

Økte strømkostnader er uten tvil en stor utfordring for mange bedrifter, men utgjør trolig bare toppen av isfjellet, sier adm.dir. i Regnskap Norge, Rune Aale-Hansen.

Mange bedrifter fikk økt sin gjeld betydelig da staten stengte ned landet under pandemien, og den gjelden må betjenes. En kraftig økning i rentenivået skaper ekstra store utfordringer. Statsbudsjettet bidrar ikke til optimisme.

– Statsbudsjettet for 2023 er utfordrende for næringslivet. Økningen av arbeidsgiveravgiften med 5 % over 750 000 kroner uavhengig av virksomhetens lønnsomhet, er en av de nye økonomiske og administrative kostnadene næringslivet er blitt påført, sier Regnskap Norge-direktøren.

Han nevner også økt formues- og utbytteskatt, og den omstridte grunnrenteskatten som har ført til at en rekke store investeringsprosjekter er stoppet opp.

 Mer enn noensinne er det viktig å redusere administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver. Den kraftige økningen i konkurser viser hvor viktig det er å legge til rette for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser over hele landet, sier Rune-Aale-Hansen.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.