Antallet bedrifter som har måttet stenge dørene i årets fire første måneder økte med 34,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Kraftigst er økningen i detaljhandel-konkurser. Den er på 97 prosent, tett etterfulgt av hotell/restaurant, hvor økningen er på 94 prosent.

Tall fra data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet viser at Norge har størst økning av konkurser i hele Norden. Dette er fjerde måned på rad med stor økning, og selv om økningen er dempet noe fra foregående måned, ligger det an til at 2023 ender på rekordnivå for konkurser.

Årsaken er sammensatt i følge Regnskap Norge, men viktige faktorer er åpenbart økte strømkostnader, prisstigning og fortsatt etterslep knyttet til betaling av forsinkelsesrente fra kompensasjonsordningene. I tillegg ser vi at rentenivå stiger, kronekursen svekker seg og skattekostnadene øker. Mer enn noengang har næringslivet behov for forutsigbarhet sier Regnskap Norge i sin pressemelding.

Noe av konkursraset gjennom 2022 kan ha forbindelse med at en del virksomheter ble holdt kunstig i live som følge av kompensasjonsordningene gjennom koronapandemien. Dermed kan dette ansees som en normalisering, men det forklarer ikke den nåværende trenden.

– Det vi nå ser de fire første månedene i 2023, er imidlertid mer urovekkende. Antall konkurser nærmer seg rekordnivå, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge, og påpeker behovet for forutsigbarhet.

Statsbudsjettet for 2023 er utfordrende for næringslivet advarer Regnskap Norge. Å øke arbeidsgiveravgiften med 5 % over 750 000 kroner uavhengig av virksomhetens lønnsomhet og uten å utrede de administrative konsekvensene, er et eksempel på nye økonomiske og administrative byrder for næringslivet.

I tillegg har skattekostnadene økt betraktelig gjennom økt formueskatt- og utbytteskatt. Regnskap Norge frykter at denne økningen setter små og mellomstore bedrifter i ytterligere fare for nedleggelser og bortfall av arbeidsplasser.

– Mer enn noensinne er det viktig å redusere administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver. Den kraftige økningen i konkurser viser hvor viktig det er å legge til rette for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser over hele landet, sier Regnskap Norge-direktøren

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.