Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Antall inkassosaker mot overnattings- og serveringsbransjen økte med hele 28 prosent fra i fjor. Også byggebransjen sliter tyngre enn før.

For enkelte bransjer har 2023 vært et spesielt tungt år her i landet. Det gir seg utslag i ubetalte regninger og økende inkassokrav. Rundt hjørnet truer konkursene.

Verst stilt er overnattings- og serveringsbransjen samt bygg og anlegg.

– Det har vært en jevn økning for disse bransjene hvert kvartal siden 2021, og det er ingen tegn til at det skal bremse opp, sier sjefanalytiker Morten Trasti i inkassoselskapet Intrum til Dagens Næringsliv.

Innen overnattings- og serveringsbransjen økte inkassokravene med hele 28 prosent fra i fjor. I bygg og anlegg er økningen på 20 prosent fra i fjor.

Sammenlignet med før pandemien er økningen for disse to bransjene på henholdsvis 20 og 30 prosent, viser tall fra Intrum.

Tendensen er den samme hos Kredinor, et annet inkassoselskap. Der er økningen i antall saker fra i fjor på 21 prosent for servering og overnatting og 16 prosent for bygg og anlegg.

Ifølge Trasti er den samlede veksten i antall Intrums inkassosaker i næringslivet på 12 prosent. For varehandelen og industrien er det henholdsvis 5 og 7 prosent flere inkassokrav siden i fjor, og det er omtrent på nivå med før pandemien.

For mange bedrifter er bunker med inkassokrav et steg på veien mot konkurs. Se også artikkel under.

Det kan være mange årsaker til at nettopp disse bransjene sliter ekstra tungt. Men en forklaring som kan være nærliggende for en del bedrifter, er økende energi og drivstoffkostnader.

I næringslivet generelt har det eksempelvis vært stor misnøye med hvordan myndighetene har stilt opp for bedriftene når strømregningene har skutt i været.

Galopperende kostnader knyttet til oppvarming har vært en stor byrde spesielt for mange hoteller rundt om i landet.

Les også: 

Antallet konkurser øker kraftig, dystert i bygg og anlegg

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.