Foto: Boligpartner / Facebook

400 bedrifter gikk konkurs i Norge i april, en økning på hele 75 prosent sammenlignet med 2023, meldte Fair Group nylig. Inkassoselskapet opplyser at konkursene nå også er større, og peker spesielt på uvanlig vanskelige tider for bygg- og anleggsbransjen.

Blant de større bedriftene som sist måned gikk konkurs, er Boligpartner. Med milliardomsetning har det Hamar-baserte selskapet vært en av Norges største leverandører av hus, men aktiviteten i boligbyggingen er halvert de siste årene.

Oppbudet påfører også lokale bedrifter store tap, melder Hamar Arbeiderblad (HA).

Konkursen koster rørleggerbedriften Arve Hagen AS i Brumunddal dyrt. I en årrekke har Boligpartner vært en viktig samarbeidsparter for rørleggerbedriften. Arve Hagen AS var involvert i 25 boliger gjennom Boligpartner.

– Vi taper et betydelig beløp. Vi vet ikke eksakt beløp ennå, men det er mye, sier daglig leder Kristian Byenstuen i Arve Hagen AS.

Konkursen i Bolig­partner får Fremskritts­partiets stortings­representant Tor André Johnsen til å gå hardt ut mot regjeringen. Bakgrunnen for konkursen er det grønne skiftet og eksporten av strøm til Europa, sier han til HA.

– Den indirekte årsaken til at Boligpartner går konkurs, og at flere bedrifter sliter, er det grønne skiftet. Og det er en politisk ambisjon at vi skulle eksportere strømmen vår til Europa. Resultat: Strømprisene går til værs. Dermed øker kostnadene, inflasjonen og rentene; den onde sirkelen, sier stortingsrepresentanten.

Tor André Johnsen. Foto: Facebook

Økte skatter og avgifter forverrer en allerede vanskelig situasjon, mener Johnsen, som sier at regjeringen har sviktet byggebransjen.

FrP-representanten, som er innvalgt fra Hedmark, peker på en stat som vasser i penger, men er knipen med norsk næringsliv:

– Oljefondet økte 1.210 milliarder kroner på et kvartal i vinter. Regjeringen burde ha stimulert økonomien og reddet arbeidsplasser med en storstilt satsing på infrastruktur, veger, byggeprosjekter og opprusting av offentlige bygg for å få mer aktivitet i bygge- og anleggsnæringen, mener han.

Det er folk flest som må betale for det grønne skiftet, og klimapolitikken vil ramme både folk og bedrifter hardt, sa FrP-leder Sylvi Listhaug i februar 2022.

Med FrP er ikke imot all klimapolitikk. I partiprogrammet heter det at FrP vil «føre en klima- og miljøpolitikk som både kutter utslipp, tar hensyn til norsk industri og øker verdiskapningen i Norge».

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.