Tom Hugo Ottesen, bostyrer og partner i Kvale advokatfirma, sier at mange norske selskaper har blitt rammet hardt av renteøkningene de siste årene. Han tror antallet konkurser vil være høyt også inn i neste år. Dette melder E24.no.

«Mine observasjoner i tiden etter september 2021 er at økningen på 4,5 prosent i styringsrenten har rammet veldig mange selskaper innenfor eiendomsbransjen, byggebransjen, varehandelen og andre tjenestenæringer hardt», uttaler Ottesen.

Han har jobbet med konkurser siden midten av 1980-tallet. Ottesen sier etterspørselen innenfor disse bransjene har stupt, og at dette nok skyldes rentehevingene, høy inflasjon og frykt hos kunden.

«Veldig mange styreledere oppgir en eller flere av disse grunnene som årsak til at selskapet gikk konkurs».

E24 har hentet ut en oversikt over konkurser siden renta ble satt opp, og bedt bostyrere si noe om hva konkursene sier om norsk økonomi.

Jon Skjørshammer, partner i Langseth advokatfirma og bostyrer, trekker også frem selskaper innen byggebransjen.

«For entreprenører, håndverkere og eiendomsutviklere er priser og verdier veldig styrt av rente og prisstigning», sier Skjørshammer, som peker på at disse har blitt rammet av begge deler. «Høy rente i en overgangsfase er noe som knekker mange».

Oversikten E24 har hentet ut viser hvordan konkursene i Norge fordeler seg på ulike bransjer og underbransjer.

Ikke overraskende troner bygg og anlegg på toppen av listen over bransjene med flest konkurser.

«Erfaringer fra finanskrisen tilsier at det i tiden fremover vil komme mange konkurser – også i store virksomheter», spår Tom Hugo Ottesen. Han tror ikke dette vil snu før tidligst i slutten av 2025.

Bostyrer og partner i Haavind Ellen Schult Ulriksen hevder at man nå ser store entreprenører med lang historikk som går over ende. Ulriksen viser også til hvordan økte rentekostnader og økte materialpriser har skapt en vanskelig situasjon for bransjen.

Jon Skjørshammer er skeptisk til at det blir noen stor konkursbølge, men tror likevel at det vil komme flere konkurser.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.