NHOs medlemsundersøkelse fra desember i fjor viser at mange bedrifter ser mørkere på fremtiden enn på lenge. Hele 45 prosent av bedriftene forventer en verre markedssituasjon i 2023. I 2022 økte antallet konkurser med 11,7 prosent sammenlignet med 2021. I mellomtiden snur Støre alle steiner, ifølge ham selv, og det skjer ingenting av betydning for å ta Norge videre inn på trygg grunn.

I 2022 gikk 3723 bedrifter konkurs her i landet, en økning på 11,7 prosent sammenlignet med 2021. Konkursene økte i alle måneder i 2022, bortsett fra april. Verst har det gått ut over hotell- og restaurantbransjen, som har en konkursøkning på 34,7 prosent for året, og hele 68,2 prosent i desember, viser konkursstatstikken til Dun & Bradstreet.

Hele 45 prosent av bedriftene her til lands forventer en verre markedssituasjon det neste halvåret, mens bare 10 prosent venter bedring. Det er dyr strøm, dyrt drivstoff, høye materialkostnader, høyere renter, synkende eiendomspriser, høyere personalkostnader og forbud mot innleid arbeidskraft – alt sammen på Jonas Gahr Støres vakt, som er bakgrunnen for mismotet og økningen i antallet konkurser.

Bedrifter legges ned, det permitteres og skapes usikkerhet i små og store bedrifter og blant ansatte og familier avhengige av å kunne betale stadig økende renter og regninger.

Fra Støre heter det: «Keep Calm and Carry On.»

Les mer: LO-topp knallhardt ut mot regjeringen: – Dette er ren galskap

Det er ikke bare milliardærene som flytter ut av Norge. LO-sekretær Are Tomasgard går kraftig ut mot regjeringen Støre på grunn av de høye strømprisene, som har ført til store problemer i norske bedrifter. Fredrikstad-bedriften Kronos Titan flytter en tredjedel av sin kjemikalieproduksjon til konsernets søsterfabrikker i Tyskland på grunn av dyr strøm. Foto: Annika Byrde / NTB

Ødelegger landet, mister velgere

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) faller kraftig i popularitet på en meningsmåling som tar for seg hans rolle som statsminister. Bare 22 prosent mener at Støre gjør en god jobb – mens 37 prosent svarte det samme i mai i fjor, og 24 prosent i oktober, skriver VG.

Undersøkelsen er utført av Respons Analyse, der 1000 velgere over 18 år er spurt. Målingen er tatt opp fra onsdag 4. til og med mandag 9. januar, og den bare understreker hvor ille folk synes Jonas Gahr Støre håndterer den situasjon norske bedrifter og husstander befinner seg i.

Skal man tro på Dagsavisens overskrift om at Arbeiderpartiet har mistet 400 000 velgere siden stortingsvalget 2021, er frafallet av velgere større enn halvparten av de 783.394 stemmene partiet fikk.

Og den totale elendigheten bare fortsetter og fortsetter mens Støre sitter og «vender på hver sten» og legger dem tilbake igjen, uten å ha foretatt seg noen verdens ting.

At vi har en statsminister som ikke skjønner at «alt henger sammen med alt», er helt uforståelig. Det nytter ikke med «dialog» når de harde realitetene kommer veltende på; da er det konkret handling som kreves, og det er Støre for feig til.

Tror Arbeiderpartifolk virkelig på Støres

«Vi følger nøye med», «Vi snur hver stein», «Vi vil ikke akseptere at situasjonen er sånn som den er nå», «Vi er i en ekstremssituasjon», «Systemet har tjent oss vel», «Vi må ikke gjøre noe i panikk», «Vi setter ned en kommisjon», «Vi setter ned et utvalg», «Vi er avhengige av kablene for import», «Vi importerer i perioder»,

«Prisene er nå lavere enn de var før», «Vi har gitt kraftprodusentene klar beskjed om å holde på vannet», «Vi forstår folk er frustrerte», «Vi skal ikke ha det sånn som dette»,

for det er det mange av oss andre som ikke tror på lenger.

Les mer: Kritiseres for somling: I februar nedsettes utvalg som skal se på strømprisen

Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre har begge hentet inspirasjon til norsk energipolitikk i Tyskland, der vindkraft har vist seg for lite stabilt, og at tyskerne må fortsette med stabil atomkraft, kull og gass. Men både Solberg og Støre driver på grønnifiseringen av Norge – med vindkraft som mål nummer en, som om de ikke har hørt om de tyske energiutfordringene. Foto: Carina Johansen / NTB

Støre er ikke rett mann for jobben – han makter ikke å endre kurs

Manglende politisk handlekraft er Jonas Gahr Støres varemerke, og det får konsekvenser i det reelle livet. I diplomatiet og politikken, der Støre har vært vant til å befinne seg, har manglende handling ingen konsekvens stort sett.

Men nå er det alvor: Støre fikk guttedrømmen om å bli statsminister oppfylt etter å ha vært koffertbærer for Gro Harlem Brundtland og gått gradene gjennom Arbeiderpartiet. Nå må han for pokker snart levere!

Nå står Norge der vi står akkurat nå, og det er ikke veldig lystelig å se at mismotet øker i næringslivet, konkursene kommer, arbeidsledighet følger, renteøkning, og fattigdommen øker.

På tross av alt dette, som reelt sett ikke er bra internt i Norge, fortsetter Støre å snakke om å se an tiden før han vil gjøre noe. Han prøver å snakke seg ut av situasjonen ved stup i ett å henvise til Putin og Ukraina, og at han vil nedsette utvalg for å slippe å handle konkret i spørsmålet om strømprisene.

Støre-regjeringen jager bedriftseiere til Sveits og Sverige med stadig økende skatter, og at de samme skatteidéene om at «de rike skal tas og skal bidra mer» legger demper på kraftselskapene og fiskeoppdretternes investeringsvilje, ser ikke ut til å innvirke på Støres tankegang. Han ser ikke til høyre og venstre, når han krysser motorveien.

Når  USA fra 1. januar i år har innført IRA, Inflation Reduction Act, en gigantiske støttepakke på 370 milliarder dollar i skattelette for å investere i grønn energi, kan dette føre til en katastrofe for mange vestlige land. Det er en økonomisk gavepakke for næringslivet fra føderale myndigheter, der én krone investert gir én krone i redusert skatt. At europeiske bedrifter kommer til å flytte til USA er det ikke tvil om.

Glem Kina, glem Tyskland og glem Norge! Nå er det USA og nye arbeidsplasser der, som blir hot spot. EU med Norge på slep må nødvendigvis svare på USA-trusselen. Dermed kan de midlertidige unntakene i statsstøttereglene EU innførte knyttet til Ukraina-krigen for å stimulere til mer fornybar energi bli permanente.

REC Solar, som har slitt her hjemme i Norge særlig etter at strømprisene fløy i været, er et slikt eksempel på en orientering mot USA, og de kommer ikke til å bli den siste. 23 milliarder skal eierne av REC legge på bordet, for å få bygd en gigantisk solcellefabrikk i USA.

Norge satser blindt og stort på batterifabrikker, subsidiert av statlige midler i milliardklassen, og det er ikke grenser for hvor mange det skal bli, ser det ut til. Sist nå et løfte om flere tusen arbeidsplasser i Trøndelag, knyttet til en slik fabrikk.

Det er bare noen ankepunkter til at dette i det hele tatt skal kunne bli noe annet enn utopi:

Det finnes ikke kvalifiserte, ferdig utdannede ingeniører å få tak i i det enorme antallet som kreves ved de fire-fem store batterifabrikkene, som kan komme til å bli startet opp i nær framtid. Det finnes heller ikke strøm til disse!

Volvo er i gang allerede med lignende prosjekter, og det samme mange andre steder i verden enn Kina, men også her vil USA vinne konkurransen fordi amerikanerne både har virkemidlene (incentivene) og kompetansen allerede.

Hvorfor ikke satse på å beholde allerede etablert næringsliv istedenfor å satse på noe vi ikke har noen erfaring med eller kapasitet på, Støre?

Det meste er  innbitt, ensidig og fastlåst på Stortinget knyttet til «grønt skifte». Så lite klarer man å heve blikket, at stortingsrepresentantene ikke ser, at det å gjøre denne grønne omstillingen mens vi de facto mangler energi, er umulig – og jo grønnere vi gjør det, jo mindre strøm får vi og jo dyrere blir den.

På kort sikt vil kua dø mens gresset gror, og allerede eksisterende næringsliv utraderes, mens politikerne – helt grønne i øynene – blikker langt frem, der lille Norge skal redde kloden og der vindkraft, batterier og hydrogen er de eneste saliggjørende løsningene.

Når sier toppene i NHO, som før har båret fanen for «grønt skifte», stopp til Støre?

Når sier LO-medlemmene stopp til Støre?

Når sier Arbeiderpartiets egne velgere stopp til Støre?

Kjøp billetter til møtet her


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.