«Nå er det vanlige folks tur» var en av løgnene folk kjøpte fra Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet ved stortingsvalget i 2021, men slagordet var ikke Støres favoritt, selv om han brukte det ofte.

Stortingsvalget i 2021 ga Arbeiderpartiet 783.394 stemmer, som ga 26,25 prosent av stemmene, og la grunnlaget for dannelsen av Støre-regjeringen sammen med Senterpartiet.

Så vet vi nå, med fasit i handa, at «Nå er det vanlige folks tur» mente aldri Jonas Gahr Støre helt alvorlig. Med den politikken han fører, som gir økt avhengighet av statlige almisser, større fattigdom og mer EU-underdanighet fra uke til uke, så er resultatet av politikken at «langt færre vanlige folk står på tur» til et normalt og stabilt liv.

Så erkjenner altså Støre til Aftenposten, at «Nå er det vanlige folks tur» aldri var hans favorittslagord, selv om han brukte det om og om og om igjen i 2021, og han var avbildet i annonser, på plakater og bannere nettopp med dette uttrykket som bakteppe (se bildet).

– Er det blitt et slagord dere ikke lenger kan bruke? spør Aftenposten Støre.

– Det var aldri et slagord for Arbeiderpartiet. Mine favorittslagord er «Skape og dele» og «Alle skal med». Det er det som fanger vår politiske visjon.

– Men du sa det jo veldig ofte?

– Jeg gjorde det, og jeg mener det. Perspektivet var at etter åtte år hvor de som har mest ble prioritert, så var det på tide å si at nå må vi se dem med vanlige inntekter. Når vi har sikret et tryggere arbeidsliv, flere faste og hele stillinger og tatt bort midlertidighet, så er det for disse gruppene. Det er bra for alle, også dem i en sterk posisjon, svarer statsminister Støre.

Så vet vi altså at vi med vanlige inntekter har fått det strammere, vi vet at de med lave inntekter har fått det enda verre, og vi vet at de aller rikeste i landet mener at «Skape og dele» og «Alle skal med» ikke passer for dem, og de flytter til Sveits med pengene sine, hvilket blant annet tilsier reduserte skatteinntekter til kommunene de flytter fra.

– Klinger «nå er det vanlige folks tur» annerledes nå når vanlige folk har fått dårligere økonomi, ikke på grunn av deres politikk, men på grunn av omstendighetene i verden? spør Aftenposten og lar statsministeren få en åpning for å slippe lett med «det er Putins skyld-tanker» fremfor å la ham stå til ansvar for eget vanstyre.

– Men da er det desto viktigere å hindre at prisstigningen biter seg fast. Den rammer folk med vanlig økonomi eller folk som lever på trygd. Det er særlig viktig for dem som er mest utsatt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsministeren har kanskje ikke lest en eneste avis, sett tv, hørt radio eller lest i sosiale medier hva som sies om prisstigningen, og at mange av oss mener at dette først og fremst har oppstått på grunn av norske politikeres vilje til å koble vannkraften vår til EU og at strømprisene skjøt i været lenge før Putin angrep Ukraina.

Les også: En halv million er fattige, tjener 250.000

På Facebook postet Arbeiderpartiet tidlig i det nye året et bilde av Støre og næringsminister Jan Christian Vestre. BILDE: Faksimile av Arbeiderpartiets post på Facebook.

Hykleriet tatt til nye høyder

På Facebook postet Arbeiderpartiet tidligere i år et bilde av Støre og næringsminister Jan Christian Vestre.

«De som bygger bedrifter, investerer penger, skaper arbeidsplasser, fortjener respekt», var budskapet.

Når vi vet at 3723 bedrifter gikk konkurs i fjor, en økning på 11,7 prosent sammenlignet med 2021, og mer enn 15.000 mennesker ble arbeidsledige i den sammenheng, er det kanskje helt i overkant hyklersk å lire av seg at noen i Arbeiderpartiet mener at næringsdrivende fortjener respekt eller aller minst får tilstrekkelig respekt.

Hadde man hatt respekt for dagens næringsliv, ville man for lengst ha satt i gang forhandlinger om endring, terminering eller evalueringer av EØS-avtalen, ESA og de bilaterale avtalene Statkraft har inngått med utlandet, sprayet på med solid støtte og fjernet avgifter til de bedriftene som trenger støtte i og med at strømprisene har økt, drivstoff har økt, lønnskostnader har økt og råvarer har økt, sammen med renteøkningen som primært følger på grunn av strømprisene.

Støre har ingen respekt for befolkningen, for norsk næringsliv eller noen andre, slik det ser ut til etter valgseieren høsten 2021, og hans eneste mål ser ut til å være at vi skal føres enda tettere opp mot EU.

Det er ikke kun de små bedriftene som nå legger ned, slår seg konkurs, permitterer og fortviler – nei, det gjelder også de aller største bedriftene her i landet. Strømprisene er helt hinsides, og det skal bli verre, og det kommer til å vare.

Når Støre snakker om at elektrifisering av sokkelen skal gjennomføres, vindkraft skal utbygges og batterifabrikker skal bygges, så skjønner de fleste av oss at vi får altfor lite strøm og mer ustabil strømproduksjon. Slikt gir høyere priser!

Det er helt åpenbare grunner til at de mange titusener av vindmøller i Tyskland må suppleres med stabil kraft som kull, gass, kjernekraft og norsk vannkraft – og årsaken er at det ikke er stabilt nok.

Men allikevel vil Støre at Norge skal legge seg på samme linje som tyskerne energimessig, og det er nøyaktig som Erna Solberg gjorde i de foregående åtte årene.

Les mer: Jan Kjærstad i åpent brev til Støre: Strømprisene er et politisk svik. Folk er rasende

– Arbeiderpartiet har mistet kontakten med folket, mistet språket, og mistet evnen til å styre, skriver forfatter Jan Kjærstad i et knallhardt oppgjør med Jonas Gahr Støre. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix

– Noen prøvde å tegne et bilde

Fra deler av næringslivet har kritikken vært sterk, og regjeringen Støre har fra flere hold fått et stempel som fiendtlig mot næringslivet.

Det har også vært påpekt at Arbeiderpartiet er mer og mer likt Høyre, driver samme politikk og derfor ikke er å betrakte som et parti for arbeidere, de svakeste i samfunnet, de som er utenfor, eller for den saks skyld alle som går på jobb og får lønn eller trygd, og som nå opplever reallønnsnedgang.

Også fra tillitsvalgte i LO, fra Senterparti- og Arbeiderparti-ordførere er det gitt uttrykk for skepsis til Støres håndtering av strømprisene, og også kulturpersonligheter som forfatteren Jan Kjærstad har stilt spørsmål ved det som pågår under overskriften «Skal strømprisene bli Arbeiderpartiets undergang?» i Aftenposten.

Støre sier til Aftenposten at han ikke er enig i at hans egen regjering har endret drakt, og kritikk ser Norges statsminister ikke ut til å takle særlig godt, ifølge det han svarer Aftenposten.

– Men når vi ser på samfunnsdiskusjonen, og våre motstandere prøver å skape et bilde av at vi ikke er opptatt av næringsliv, da er det nødvendig å markere tydelig tilbake, sier Støre.

– Er ikke budskapet på Facebook om at de som skaper arbeidsplasser fortjener respekt, en stor selvfølge? Er ikke deres post et bevis på at dere var kommet til et sted i retorikken hvor dere ikke ønsker å være?

– Noen prøvde å tegne et bilde. De viste til at noen flytter til Sveits, og at andre er imot å betale mer skatt, og de sa med det at regjeringen ikke er opptatt av bedrifter. Da må vi slå tilbake. Det er feil. Jeg har stor tålmodighet, men kort nok lunte til å ikke la usannheter sirkulere, sier Støre.

Så der står vi altså med konkursfasiten fra 2022 i handa, vi ser enormt mange fortvilede rop fra næringsdrivende og ansatte, vi har 500.000 fattige i «verdens rikeste land» med en befolkning på 5 millioner, «grønnifiseringen» fortsetter, selv om dette driver opp kostnadene, og Støre koster på seg å si at «noen prøve å tegne et bilde» når hans svake politikk er avkledd i full offentlighet.

Det er ikke noen andre enn Støre selv som har tegnet bildet av et land der flere og flere er fortvilet, og der 45 prosent av landets bedrifter i en meningsmåling tror at 2023 blir et verre år enn det fjoråret var.

Faktisk hamrer Støre inn dette bildet av at noe er ekstremt galt i norsk politikk og hans egen politikk ved dagstøtt å lire av seg floskler om at han og Arbeiderpartiet, sammen med regjeringslillebror Senterpartiet, faktisk kan klare å rette opp i det politikerstyrte vanstyret de har vært en del av på Stortinget de siste 40 årene.

Jeg tror ikke Jonas Gahr Støre verken er i stand til å rette opp vanstyret eller å bringe oss «vanlige folk» sannheten om hvor langt unna han faktisk er å nå et slikt mål, i og med at han blant annet tviholder på EØS-avtalen med alle tilhørende EU-direktiver, som er selve roten til mange av de uheldige forholdene vi nå opplever.

Jeg tror heller ikke Erna Solberg er rette vedkommende for å rette opp i vanstyret, snarere tvert om førte hun Norge enda lenger ut i elendighet ved sin politikk.

Jeg tror det må helt andre politikere til for å ta Norge i en annen retning.

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.