563.500 mennesker hadde en inntekt på 251.600 kroner i 2021. Det er ikke mulig å klare seg på et slikt beløp i dagens samfunn. De kan trygt betegnes som fattige. De må ha hjelp for å overleve.

563.500 personer, eller 10,7 prosent av befolkningen, hadde i 2021 en inntekt på 251.600 kroner eller lavere. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ti prosent er et høyt tall, særlig hvis man tenker dagens prisdrivere: sinnssyke strømpriser, matvarer som stiger, samt inflasjon. Hva tallet vil være i 2023, kan man bare spekulere over. Men at det blir vesentlig høyere er, det ingen tvil om.

Hvordan vil myndighetene forklare det? Støre skylder på krigen i Ukraina og høyt press i norsk økonomi. Ingen av dem stemmer.

Regjeringen kunne med et pennestrøk satt en stopper for strømkrisen ved å si opp utenlandsavtalene med Tyskland og Storbritannia. Norge skal ikke lenger la fri prisdannelse i Europa bestemme strømprisen i Norge. Det er ran ved høylys dag.

I stedet er «synes synd på» kommet igjen: Vi skal synes synd på dem som må gå på Matcentralen. Den gamle paternalismen er kommet tilbake, og med den nedlatenheten fra dem som har nok og forakten for dem som ikke klarer seg.

Den ligger innebygd i menneskene som sosiale dyr. Men det er altså under en sosialdemokratisk regjering at denne paternalismen og forakten slippes løs.

Det kommer til å forfølge Ap og Sp til evig tid.

 

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli Mesteren og Margarita.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.