President Biden foreslår en rekke skatteøkninger, og i sin State of the Union-tale kom han blant annet med den velkjente oppfordringen om at de rike må betale sin «rettferdige andel». Han bør undersøke dataene fra sin egen skatteetat, Internal Revenue Service (IRS).

Nylig publiserte tall for 2021 viser at den øverste 1 % av amerikanerne rapporterte 26,3 % av landets justerte bruttoinntekt, mens de betalte 45,8 % av den totale inntektsskatten.

Er ikke dette rettferdig nok? Spørsmålet stilles av Wall Street Journal på lederplass.

Skattenivået i USA er allerede svært progressivt. Blant annet betalte de 10 prosentene som tjente mest 75,8 prosent av skatteinntektene, viser en analyse av tallene fra IRS.

Hvis man tar den halvparten av amerikanerne som tjener minst, sto disse for 10,4 prosent av inntektene, men kun 2,3 prosent av inntektsskatten. Den gjennomsnittlige skatteraten var 3,4 prosent.

Så øker skattenivået jevnt og trutt oppover inntektsstigen.

Tar man dem som tjener fra gjennomsnittet til 75 prosent, har denne gruppen 17,5 prosent av inntektene og betaler 8,4 prosent av inntektsskatten, med en gjennomsnittlig skatterate på 7,2 prosent.

De neste 5 prosent på stigen: 10,6 prosent av inntekten, 10,2 prosent av inntektsskatten og et gjennomsnitt på 14,6 prosent.

De som tjener mest, med unntak av den øverste prosenten: 15,7 prosent av inntekt, 19,9 prosent av inntektsskatten og et gjennomsnitt på 18,9 prosent.

1,5 millioner amerikanere tilhører den ene prosenten som tjener mest. Denne gruppen står for 45,8 prosent av skatteinnbetalingene, med en gjennomsnittlig skatterate på 25,7 prosent.

Dette gjelder kun inntektsskatt, men det er nettopp inntektsskatten Biden liker å snakke om. Avgifter og slikt er jo som kjent en regressiv skatt som er elsket av de fleste sosialdemokratiske og klimafryktende politikere både i USA og i Norge.

«Progressiv» politikk er designet for sivilisasjonens selvmord

Her hjemme er det selvsagt de med lavest inntekt som rammes hardest av klimaavgifter som bomringer og høy nettleie, som skal finansiere såkalt fornybar energi vi ikke har bruk for. Det er de med lavest inntekt som merker de høye strømprisene mest på kroppen, hvis man da ikke er en av de mange som forsørges av staten.

Økende kostnader knyttet til dyrere mat, bensin og renter rammer også dem med lavest inntekt hardest. De som leier bolig, opplever eksploderende leie, siden regjeringen forakter dem som eier utleieboliger og straffer dem med økt skattepress. De er jo rike, og må derfor flås.

Problemet er bare at det er dem med lav og middels inntekt som får regningen til slutt. Så det som «omfordeles» over skatteseddelen, stjeles tilbake ved hjelp av avgifter.

Resultatet er at alle fra middelklassen og nedover blir stadig fattigere, til glede for milliardærer som soper til seg statlige klimasubsidier som er finansiert av oss vanlige folk, som har tapt godt over 200.000 kr i kjøpekraft per familie siden galskapen virkelig tok av i 2021. Samtidig må vi finansiere hundretusenvis av migranter som enten ikke har evne eller mangler vilje til å forsørge seg selv.

De millardærene som produserer verdier, rømmer fra Norge og øker skattepresset på dem som ikke har hverken ønske eller mulighet til å forlate hjemlandet. Nøyaktig det samme skjer i skakkjørte delstater i USA, eksempelvis California.

USA under Biden beveger seg i samme retning, men der finnes det i det minste et håp om en snuoperasjon etter høstens presidentvalg. Slik er det ikke her hjemme, siden Høyre trolig ikke vil endre noe særlig. Det beste vi kan håpe på, er at de pynter kransekake med noen småpenger.

Men selv Republikanerne i USA spiller litt på samme fiolin som Demokratene, skriver WSJ. Dog vil nok en Trump-administrasjon bruke inntektene på en helt annen måte enn den sittende regjering.

Det er populært å skattlegge de rike for tiden, blant annet fordi Republikanerne nå spiller det samme skatteomfordelingsspillet som Demokratene. Problemet i Washington er ikke at de rike nekter å betale sin «rettferdige andel», hva nå enn det betyr.

Problemet er at Bidens progressive utgiftsambisjoner er ubegrensede, med unntak av det nasjonale forsvaret. Washington kunne konfiskere inntekten til hver eneste milliardær i landet og likevel ikke finansiere det Demokratene ønsker å bruke penger på.

Dermed oppstår et snev av håp i USA. Men her hjemme i Norge ser det langt verre ut.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.