De ekstreme prisene på energi betyr rekordhøye inntekter på eksport av strøm. Allikevel blekner det mot inntektene fra eksport av gass. På kun tre dager tjener Norge mer på gasseksport enn på eksport av strøm til Europa.

Selv i et normalår er inntektene fra gass 100 ganger så høye som eksporten fra vind- og vannkraft, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er som myten om Marie Antoinette som ba folk spise kake når det ikke var brød. Problemet er at kaken ikke er ferdig. Det er bygget altfor lite fornybart, og heller ikke nok lagre av gass når været kniper og vinteren kommer. Da blir det vinterkrise og fossil krise over hele verden, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Commodities.

Drømmen om «det grønne skiftet», og at Norge skal fungere som «Europas grønne batteri», kan ende opp i et mareritt, med strømmangel, ruinerte familier og politisk uro. For det er «lite som tyder på at krafteksport er den nye oljen – eller gassen, for den sakens skyld».

Med rekordhøye gasspriser og stigende oljepriser er eksporten av fossil energi den store vinneren. Allikevel ønsker mange politikere å avvikle oljenæringen, uten å ha noen reelle alternative energikilder.

Les også: «Elleville» strømpriser i England – analytikere spår det samme i Norge

For august var eksportverdien av olje og gass på 70 milliarder kroner, viser tall fra SSB. Verdien av gasseksporten utgjør 38 milliarder norske kroner, noe som tilsvarer et helt norsk bistandsbudsjett. Og prisene har fortsatt å stige nå i september

– Gassprisene vi nå ser, er rundt firedoblet av normalen, sier Schieldrop.

Dette kan innebære at verdien av gasseksporten stiger med 50 prosent fra august. Det vil i så fall overstige verdien av all fastlandseksport, inkludert fisk.

Verdien på Norges eksport av kraft utgjør på sin side et verdioverskudd på rundt fem milliarder kroner i året.

I tillegg kommer de såkalte flaskehalsinntektene fra utenlandskablene, også kalt bompengene, som har bidratt med nærmere 800 millioner kroner så langt i år, i sum litt over seks milliarder kroner.

Det er verdt å nevne at dette er en klar rekord for krafteksporten. Spørsmålet mange vil stille seg er om et slikt beløp er høyt nok til å forsvare at mange norske familier vil få problemer med å håndtere de høye strømprisene, rett etter at mange norske arbeidere og bedrifter har tapt store beløp på grunn av nedstengningene i forbindelse med Covid-19.

Schieldrop peker på tre ting som teller i energiverdenen: Pris, miljø, forsyningssikkerhet.

– Vi står og vakler litt. Det har riktignok vært mindre vind og nedbør enn normalt i Europa, men dette er først og fremst en krise på fossil-siden, fordi man ikke har sørget for reservelagre av gass når det kniper. Politikerne har ikke vært sitt ansvar bevisst. Nå ser man tydelig at det må bygges langt mer fornybar energi mye raskere enn vi har sett til nå. Frem til vi får nok, trenger vi reservelagre av gass til de unntaksårene det kniper. Etter denne krisen tror jeg vi får se økt forståelse for begge deler.

For kraftkrevende industri er prisene så høye at blant andre Yara midlertidig har stengt ned produksjon i Europa, skriver NRK.

Kun Russland eksporterer mer gass til Europa enn Norge.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.