Det er krig. Strømprisen ventes å passere 8 kr/kWh tirsdag. Magasinene er snart tomme. Allikevel eksporterer Norge mer strøm enn noensinne. Resultatet kan bli katastrofalt.

Gassprisene skyter i været på grunn av krigen i Ukraina og ble i formiddag handlet for 320 euro per MWh, etter at den før helgen passerte 200 euro per MWh for første gang i historien. Vi har i løpet av helgen opplevd en økning på 80 prosent fra et nivå som allerede var historisk. Nå har prisene sunket litt.

Kullprisen er også høy, 400 dollar per tonn. Det er bare noen måneder siden prisen passerte 200 dollar per tonn. Det var «all time high».

Vår tilkobling til det europeiske strømmarkedet via strømkablene gjør at dette påvirker oss. Så kommer den sjokkerende sannheten frem:

I løpet av den første uken i mars har Norge eksportert 50 prosent mer strøm enn i hele februar til sammen. 

Resultatet er ekstrempriser på strøm, skriver Nettavisen.

Gjennomsnittsprisen blir på 2,58 kroner uten avgifter. Maksimalprisen blir på smått utrolige 6,53 kroner uten avgifter på morgenkvisten. Legger man på moms, blir det hele 8,16 kroner per kWh!

Nettleie kommer i tillegg. NTB forsøker å lage en positiv nyhet ut av dette:

Tirsdag kan du spare nesten 30 kroner på å dusje til rett tid.

Karl Einar Svor er produktansvarlig i Gudbrandsdal Energi. Han er ikke optimistisk.

– Det er et skremmende prisnivå vi er vitne til fremover. Vi ser at kontrakter for andre kvartal for Norden har steget fra 44 til 130 MWh fra 21. februar og frem til i dag. Det er lite vind, lave temperaturer og gassen som påvirker dette, i tillegg til høye priser på alle typer brenselsstoffer.

Siden prisene er så høye, går altså eksporten for fullt. Staten og noen få andre håver inn og smiler hele veien til pengebingen.

Men samtidig tømmes magasinene som skal holde oss med strøm – hvis vi får beholde noe, da. Fyllingsgraden er ikke god. Ifølge NVE var den på rundt 40 prosent ved utgangen av uke 8. Så kom eksportrekorden. Hva er fyllingsgraden i morgen?

Situasjonen er risikabel. Vi styrer ikke nedbøren, selv om de på Stortinget tror de kan kontrollere klimaet.

Hva sier det om nasjonalt samhold når vi som bor i Sør-Norge tirsdag må betale 40 ganger så mye for strøm som folk i resten av landet? Hvor lenge kan en slik nasjon holde sammen?

Det er jo ikke nordlendingene sin feil, det er politikerne på Stortinget og det grønne skiftet, som nå føles som en langt større trussel mot vår levestandard enn Putin.

Hva sier den nye, «gryteklare» olje- og energiministeren? Har han noen plan? Jeg tviler sterkt. Det blir som forventet noen nye strømpakker.

Heldigvis nærmer det seg grillsesongen. Så får vi håpe det er noe kull å få tak i.

Nettavisen Økonomi

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.