Den prisrekorden på strøm som var varslet til vinteren, er allerede et faktum, og det mens temperaturene fremdeles er høye. Velgerne spør seg hva som har forandret seg så mye at det kan forklare rekordene. De får ikke innlysende svar.

Velgerne aner at det har med det grønne skiftet å gjøre, og nå frykter politikerne en backlash.

Har de laget ris til egen bak?

– Politikere har bare så vidt begynt å føle velgernes sinne, men presset om å gjøre noe vil bare voksne når kulda setter inn, sier Ronald Smith, senioranalytiker ved BCS Global Markets.

Når det er kaldt, brukes det mer strøm, men en mild september forklarer ikke prisnivået. Velgerne aner ugler i mosen.

TT har en lang artikkel om prisrekordene, men den er vinklet ut fra at vi må kutte fossil energi, noe som vil gi enda høyere priser. Men denne sammenhengen er det ikke lov å påpeke.

Mildværet som preger store deler av Europa, har hjulpet lite. Det er heller ikke mye håp om at prisene flater ut med det første.

Den italienske ministeren Roberto Cingolani uttalte denne uka til nyhets- og markedsdatabyrået Bloomberg at han regner med at strømprisene vil øke med 40 % i tredje kvartal.

Også britene må grave dypt i lommeboka. Strømprisen i England onsdag ville ligge på nesten 30 kroner per kwh. Det er soleklar ny prisrekord, skriver Europower.

Europower skriver også at den nordiske systemprisen aldri har vært høyere enn denne uka, da den nådde 108,83 euro/MWh, tilsvarende 110,5 øre/kwh.

Forrige prisrekord ble satt 14. desember 2010, da systemprisen var 103,25 euro, skriver nettstedet.

Det svenske nyhetsbyrået TT melder at strømprisen aldri har vært så høy i Sverige, i hvert fall ikke i Sør-Sverige. Rekordene blir nå slått på rekke og rad, med ny pris-topp denne uka på 163 svenske øre/kwh. (NTB)

Så høye strømpriser slår inn i vanlige folks privatøkonomi. Politikerne eksperimenterer med folks økonomi samtidig som de skal hente seg inn igjen etter pandemien. Det virker ikke som om politikerne har føling med virkeligheten. De skal realisere sine planer uansett.

Det vises til lite vann i magasinene pga. lite regn. Men det skyldes også et internasjonalt kraftmarked hvor det er lønnsomt å eksportere strømmen.

Det var svært varmt, og det regnet mye i Sverige i forrige uke, men det spilte ingen rolle for utviklingen. Forrige ukes strømpris i Sør-Sverige var den høyeste noensinne, til og med når man sammenligner med kalde januar- eller februaruker.

En av forklaringene er mindre vann i magasinene. Det har så langt vært mindre regn enn i fjor.

– Det er et stort underskudd på vann i både Sverige og Norge, sier Björn Björnsson, analytiker i strømhandelsselskapet Godel.

– Men vi har høyere priser i hele Europa nå, vi er i samme båt, sier han. (NTB)

Er vi i samme båt?

Hvor lenge vil svensker og nordmenn finne seg i at de må betale for at kraftselskapene selger grønn vannkraft til utlandet til høystbydende, og sender regningen til forbrukerne?

Det er én ting som ikke må skje, og det er at det grønne skiftet stopper opp. EU er livredd for dét.

EUs klimasjef Frans Timmermans mener at prisstigningen viser behovet for å redusere EUS avhengighet av importert fossilt brensel. Han mener overgangen til grønn energi må framskyndes, ifølge euobserver.

– Gass- og elektrisitetsprisene har steget til et historisk nivå i EUs medlemsland den siste måneden. Karbonprisene nådde et rekordhøyt beløp på mer enn 60 euro (over 1000 kroner) per tonn forrige uke, opplyste Timmermans i en tale til EU-parlamentet tirsdag denne uka.

– Høye regninger påvirker allerede virksomheter og husholdninger over hele EU, sa Timmermans.

Han la til at kostnadene for fornybar energi har holdt seg lave og stabile.

– Vi har ikke råd til at vi får sosial motstand mot klimatilpasning. Dette er en trussel som er blitt tydelig i diskusjonen om prisøkningen i energisektoren, mener han. (NTB)

Ingen er flinkere til å lyve enn EU. Karbonprisene bestemmes politisk. I Norge skal de tredobles, og det vil gi pumpepriser på 25 kroner literen for bensin. Staten velter seg i oljepenger, men sender regningen for den grønne omleggingen til forbrukerne.

Mens Timmermans klager over avhengighet av importert olje og gass, har EU åpnet Nordstrøm 2, som leverer russisk gass. Det prosjektet stanset Trump, men Biden ga tillatelse til å sluttføre det. Nordstrøm 2 gjør Europa mer avhengig av russisk gass, og gir Putin ufattelige inntekter. EU klager på Russlands politikk, enten det er i Ukraina eller over hacking og likvideringer, men de gir ham et sugerør ned i lommene til EU-borgerne.

Dette er EU i et nøtteskall, og det henger ikke på greip. Det røper en forakt for vanlige mennesker som er nærmest grenseløs. EU tror folk er dumme.

Økte gass- og strømpriser er ikke særlig populært hos folk flest.

Men husholdninger over hele Europa må vente en prisstigning på energi på 20 prosent, ifølge Citigroup Inc.

Til slutt kommer TT til årsaken til priseksplosjonen: Prisen på karbon er satt opp 90 prosent.

EUs nye regler for å begrense karbonutslipp har bidratt til økte kraftpriser.

Kraftverk som brenner fossilt brensel, må betale en pris for hvert tonn karbon de slipper ut i atmosfæren. Denne prisen har steget nærmere 90 prosent i år, skriver Bloomberg. (NTB)

Men da kan vel EU senke skatten på karbon, slik at strømprisen synker?

Nei, tvert om. Tempoet i det grønne skiftet må gå enda fortere, mener Timmermans.

– I stedet for å bremse utviklingen på grunn av prisstigningen i energisektoren, bør vi øke takten i det grønne skiftet. Da vil rimeligere fornybar energi blir tilgjengelig for alle, mener Timmermans.

Det Timmermans sier, er at forbrukerne skal skvises enda hardere. Strømprisen brukes bevisst for å tvinge fram en omlegging til grønn energi som Timmermans påstår er «rimeligere». Det er bare ikke nok av den, derfor må man presse markedet kunstig til å lage mer.

Denne argumentasjonen er helt sovjetisk i sin løgnaktighet, og den forteller med all tydelighet at EU befinner seg i sin egen verden: Innbyggernes ve og vel betyr ingenting, bare de får realisert sine drømmer.

Høyere strømpriser brukes til å subsidiere vindkraft til lands og til havs. På papiret blir da strømmen billig, fordi man ikke regner inn subsidiene. I virkeligheten er prisen astronomisk.

Man dekker inn kraftunderskuddet gjennom vannkraftstrøm fra Norden. Dermed får nordboerne æren av å bli inkludert i det europeiske kraftmarkedet. Integrering i EU betyr å blø for Merkels energidrømmer.

Hvor lenge kommer folk til å finne seg i dette bedraget, som har nådd nivåer vi aldri har sett tidligere?

Hvilken tjeneste gjør det klimaet hvis folks raseri vender seg mot grønt skifte fordi de blir lurt?

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.