Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB

Kaldere vær enn normalt gir økt strømforbruk. Samtidig leverer vind- og kjernekraftverk rundt om i Europa mindre strøm enn normalt, noe politikerne har gjort til Norges problem.

Denne uken har strømprisene nådd nye rekorder. Ifølge Energi Norge var gjennomsnittlig spotpris for Sør- og Midt-Norge de siste dagene ligget over 4,50 kroner per kilowattime, uten merverdiavgift.

Timesprisene har variert fra 2,80 helt opp i 7 kroner for enkelttimer.

Tirsdag brukte vi 45 millioner kilowattimer mer strøm i Norge enn forrige tirsdag, da temperaturene var langt lavere. Det viser hvor mye kulda påvirker strømforbruket.

Da er raskt representanter for kraftbransjen eller politikerne på banen med forklaringer. Mange vil kalle det avsporinger og bortforklaringer.

– Prisen gjenspeiler knapphet på energi i hele det europeiske kraftmarkedet, forklarer Toini Løvseth, direktør for marked og kunder i Energi Norge.

NTB melder om saken.

Det har vært lavere produksjon, blant annet ved kjernekraftverk i Sverige og Frankrike. I tillegg er vindkraftproduksjonen i Skandinavia, Tyskland og England halvparten av det normale. Det betyr at det er den ekstremt dyre gassen som setter prisen igjen.

Spørsmålet mange stiller seg, er hvorfor en skakkjørt energiforsyning i Europa skal være Norges problem. I EU har store land som Tyskland og Frankrike stilt seg selv i en stor knipe ved å legge ned det meste av sin kull- og kjernekraftbaserte energiproduksjon.

Her i landet har vi i utgangspunktet den energien vi trenger, fra vår store og velfungerende vannkraftindustri. Eventuelt kan det i perioder med knapphet suppleres gjennom utveksling med nære naboland om Sverige.

Men takket være norske politikeres og kraftbransjens iver etter å knytte Norge opp mot kraftmarkedet i EU, har Europas energifiasko også blitt vårt problem.

Europas mislykkede «grønne skifte» koster nå vanlige nordmenn dyrt.

Strømstøtten vil riktignok dekke en betydelig del av de høye strømregningene for husholdningene i vinter.

Men også for strømstøttens del er det lurt å redusere forbruket i de dyreste timene, siden støtten beregnes av gjennomsnittspris over måneden, skriver Energi Norge.

Fra Energi Norges side tas det her ingen selvkritikk knyttet til de avgjørelser og disposisjoner som har ført norske strømkunder Norge ut i dette kostbare uføret.

 

Les også: 

Prøver å dempe strømpris­krisen med symbol­tiltak: Elavgiften reduseres med 6 øre

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.