EU innførte de strengeste sanksjoner mot Russland, men sanksjonene ser ut til å ha virket til Putins fordel. Gass-prisen har gått til værs og sørget for at inntektene er rekordstore, til tross for lavere volum.

Grunnen er at EU er avhengig av russisk gass. Det grønne skiftet var ikke i nærheten av å kunne kompensere for bortfallet av gass. EU står for halvpartene av Russlands energiinntekter. EU finansierer således Putins krig. Man gir til Ukraina med den ene hånden og Putin med den andre.

Russland har tjent 158 milliarder dollar (1.500 milliarder kroner) på eksport av energi siden invasjonen av Ukraina i februar. Halvparten kommer fra EU.

Kraftig økte priser på energi gjør at Russlands inntekter fra eksport av energi er langt høyere i fjor, enda volumet er gått ned, opplyser den finske tenketanken Center for Research on Energy and Clean Air (CREA).

EU var optimistiske da sanksjonene ble innført: Nå hadde man et incitament til å fremskynde det grønne skiftet. Virkeligheten er noe annet.

NRK melder at firmaer som selger solcellepaneler har problemer med leveransene. De produseres i Kina og der står fabrikkene av mangel på strøm eller covid-nedlukning.

EUs snakk om utfasing av gass og olje kan ha vært bygget på en stemningsbølge.

Prisen på gass har nådd rekordhøyder i Europa etter hvert som Russland strammer inn på leveransene. Også prisen på råolje har økt siden invasjonen, selv om den har gått noe ned igjen i det siste.

Organisasjonen skriver at eksport av fossil energi har bidratt med 43 milliarder euro til den russiske statskassen siden invasjonen, noe som er med på å finansiere krigen.

I denne perioden var EU største kjøper av fossilt drivstoff fra Russland, med over 85 milliarder dollar. På annen plass ligger Kina som har kjøpt for 34,9 milliarder, og deretter følger Tyrkia som har betalt 10,7 milliarder for sin russiske energiimport.

At EU er den største kjøper av fossilt drivstoff, to ganger større enn Kina, er en bitter realitet. Nå går Europa en kald vinter i møte. Befolkningen er allerede på vei til å bli fattig.

I Praha var det en stor demonstrasjon sist uke med krav om at Tsjekkia skulle heve sanksjonene og innta en nøytral rolle til partene. EU kan ha forstrukket seg. Med permitteringer, konkurser og varmestuer kan det bli vanskelig å holde fast ved kursen.

Men hva er alternativet? Spist er spist. Det er vanskelig å gå tilbake til utgangspunktet.

EU har stanset importen av russisk kull, men importen av olje reduseres bare gradvis, og det er ennå ikke innført begrensninger på kjøp av gass som EU er svært avhengig av.

CREA skriver at stansen i kjøp av kull har vært svært effektiv. Russerne har ikke klart å finne andre kjøpere til å erstatte EU. (NTB-AFP)

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.