En rapport fra finske CREA viser hvordan russisk eksport av olje og gass finansierer den brutale krigen i Ukraina. Kiev trygler vestlige land om å stanse importen fra Russland, men klimapolitikken gjør dette svært vanskelig eller umulig.

Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) har beregnet at Russland tjente 93 milliarder euro på eksport av olje og gass i løpet av krigens første 100 dager. 61 prosent av eksporten gikk til land i EU.

I EU er det Tyskland som importører mest russisk olje og gass. Tyskland har stengt ned sine kjernekraftverk for å satse på ustabile vindturbiner, som følge av Merkels katastrofale klimaprosjekt Energiewende.
 

Russia’s fossil fuel revenues come first from the sale of crude oil (46 billion), followed by pipeline gas, oil products, liquefied natural gas (LNG) and coal.

EU har kommet til enighet om å redusere importen fra Russland, men selv om målet er en reduksjon på to tredjedeler, er det ikke snakk om en full blokade.

Og selv om eksporten går ned i mengde, så veies dette delvis opp av den kraftige prisstigningen på alle former for energi. I tillegg har land som Kina, India og De arabiske emiratene økt sin import av fossil energi fra Russland, det samme gjelder EU-landet Frankrike.

– As the EU is considering stricter sanctions against Russia, France has increased its imports to become the largest buyer of LNG in the world, sier CREA-analytiker Lauri Myllyvirta.

Russia’s average export prices were about 60 percent higher than last year, according to CREA.

Myllyvirta understreker at siden det handler om spot-handel, og ikke langvarige avtaler, så er det bevisst politikk fra Frankrike å finansiere krigføringen i Ukraina gjennom import fra Russland.

CREA kommer med flere anbefalinger:

  • Stans all import fra Russland for å forsterke sanksjonene og få en slutt på krigen i Ukraina.
  • Stans all transport av olje og gass til tredjeland.
  • Hvis vinden ikke blåser og import fra Russland er nødvendig, må det innføres høye tollsatser på russisk olje og gass, slik at EU-land motiveres til å lete andre steder etter energi.
  • Legg planer for hvordan man kan erstatte russisk olje og gass med ren energi, og spar energi så langt det lar seg gjøre.

Hvordan man skal kunne erstatte energiimporten fra Russland gir ikke CREA noe klart svar på. Mange tiår med forsøk på å erstatte olje, gass, kull og kjernekraft har vært totalt mislykket.

Noe av prisen for Energiewende og den vestlige klimapolitikken betales nå på slagmarken av soldatene og sivilbefolkningen.

Russia Earns $98 Billion From Fuel Exports In 100 Days Of War


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.