Nytt

Fra et gassfelt ved Canton, Pennsylvania, som er en del av Marcellus-formasjonen, hvor gass utvinnes ved hjelp av fracking. Foto: Les Stone / Reuters / Scanpix.

Tysklands regjering har besluttet å bidra til finansieringen av en terminal for flytende naturgass (LNG) ved kysten av landet til en total kostnad av 500 millioner euro. Det opplyste statsminister Angela Merkel til en gruppe parlamentarikere mandag, skriver Wall Street Journal.

LNG-terminalen vil bane veien for at Tyskland importerer gass fra USA, noe som hittil ikke har forekommet. Den tyske regjeringens beslutning må sies å være en geopolitisk triumf for USAs president Donald Trump:

Mr. Trump has intensively lobbied Europe to buy significant amounts of LNG as part of his campaign to rewrite the terms of trade relations. German and U.S. officials said Berlin hoped embracing U.S. gas might help solve a protracted trade dispute and possibly even defuse threats by Washington to sanction Nord Stream 2, an unbuilt German-Russian gas pipeline that would double Russia’s existing gas export capacity to Germany.

Tysklands avhengighet av russisk energi vil dermed reduseres, og med det Russlands geopolitiske innflytelse over Europa som helhet. Samtidig konsolideres Vesten som økonomisk enhet, hvilket er helt i tråd med Trumps strategiske tenkning.

One U.S. argument making headway in Germany is that buying U.S. LNG would improve Germany’s energy security by making it less reliant on Moscow. Russia accounts for over 50% of German gas imports, with the rest primarily from Norway and the Netherlands, according to BP’s 2018 Statistical Review of World Energy. Mr. Trump has repeatedly said Berlin was “captive” to Moscow and would become dependent on Russian exports.

Planer om en slik terminal har foreligget i årevis, men har inntil nå aldri fått støtte av Tysklands regjering.

Det er lett å tenke seg at beslutningen er et resultat av forhandlinger i kulissene på regjeringsnivå mellom USA og Tyskland. Trump har kritisert tyskerne både for ikke å bruke nok penger på forsvaret og for den massive importen av russisk gass. En imøtekommelse på det ene punktet tilsier at den tyske regjeringen innser nødvendigheten av å bevare det trans-atlantiske forholdet.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!