Robert Habeck ankommer et møte i statsråd i Berlin den 7. juni 2023. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Tyskland kan bli tvunget til å redusere eller stenge ned industriell kapasitet hvis avtalen om transitt av gass fra Russland gjennom Ukraina ikke blir fornyet når den utløper i slutten av 2024, advarer Tysklands klima- og økonomiminister Robert Habeck.

Advarselen fra Habeck kom under en økonomisk konferanse mandag, melder Bloomberg.

Habeck, who is also the vice chancellor, issued the stark warning Monday at an economic conference in eastern Germany, saying that policymakers should avoid “making the same mistake again” of assuming that the economy will be unaffected without precautions to secure energy supplies.

Til tross for invasjonen av Ukraina har gass fra Russland fortsatt å strømme til Europa i kraft av transittavtalen, og den russiske gassen finner fremdeles veien til Østerrike, Slovakia, Italia og Ungarn.

Dersom den importen opphører, vil det også få konsekvenser for Tyskland:

Rules on sharing the burden of potential gas shortages in Eastern Europe would have to be respected, meaning Germany would have to export gas there to offset the deficit and manufacturers in Europe’s biggest economy could have their supply restricted or cut, he added.

Den tyske statsråden er selv usikker på hva som vil skje:

“There is no secure scenario for how things will turn out,” Habeck said at the forum in Bad Saarow. Additional capacity — including a planned LNG terminal on Germany’s north coast that has provoked opposition from locals and environmental groups — will therefore be essential to maintain supply to both Eastern Germany and Eastern Europe, he said.

Det anses imidlertid som høyst tvilsomt at gasseksporten fra Russland via Ukraina vil fortsette etter 2024:

Even if some supply continues beyond 2024, it’s unlikely that the current transit agreement will be extended under similar conditions, given the lack of political support, according to a report by the Center on Global Energy Policy published last week.

“Direct negotiations between Ukraine and Russia on the extension of the transit contract look highly implausible in the current environment,” according to the reports authors, Anne-Sophie Corbeau and Tatiana Mitrova.

Import av energi fra Russland til EU pågår altså fremdeles, og i henhold til den tyske statsråden spiller den også i dag en betydelig økonomisk rolle i Europa.

Samtidig tar flere bedrifter i Norge til orde for boikott av en norsk sjokoladefabrikk med utenlandske eiere som ikke har brutt alle økonomiske bånd til Russland.

Velkommen til galehuset.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.