Emmanuel Macron taler under et møte med brasiliansk næringsliv i Sao Paulo den 27. mars 2024. Foto: Andre Penner / AP / NTB.

Frankrikes president Emmanuel Macron gikk for nokså nøyaktig en måned siden hardt ut mot Russland og advarte om at det kunne bli aktuelt å sette inn vestlige soldater i Ukraina-krigen.

Utspillet ble raskt lagt dødt av Tysklands stats­minister Olaf Scholz og NATOs general­sekretær Jens Stoltenberg, men tegnet ikke desto mindre bildet av en Macron som viste konfrontasjons­vilje overfor Putin.

Nå viser det seg at Frankrike likevel kjøper mer russisk gass, og ifølge en ny analyse har Frankrike hittil i år betalt mer enn 600 millioner euro for flytende naturgass (LNG) fra Russland.

Beløpet går frem av data som er analysert av tenketanken Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) på oppdrag fra Politico.

Dette skaper misnøye i Europa, opplyser nyhetsmagasinet som er spesialist på EU-saker.

– Put your money where your mouth is. Slik mumles det over hele Europa etter at nye tall viser at Frankrike i all stillhet øker sine gassbetalinger til Russland, samtidig som president Emmanuel Macron høylytt posisjonerer seg som en av Ukrainas sterkeste forsvarere.

«Det kan ikke være slik at Frankrike på den ene siden sier at vi må være tøffe mot Russland, og på den andre siden betaler dem med store summer», sier en diplomat fra et EU-land, som i likhet med andre har fått lov til å være anonym for å kunne uttale seg åpent.

Selv om de vestlige sanksjonene på energifeltet har redusert Russlands inntekter fra olje og gass, var det aldri troverdig at de ville senke russisk økonomi. Dessuten ble det nokså tidlig klart at energivarer fremdeles fant veien fra Russland til Vesten via tredjeland. Algerie og Egypt har for eksempel solgt raffinerte oljeprodukter fra Russland videre til Europa.

Men i dette tilfellet handler det om direkte, langsiktige avtaler mellom Russland og Frankrike som franske myndigheter påstår er vanskelige å bryte.

Kritikerne mener imidlertid at Paris kunne ha gjort mer for å redusere gasskjøpene i Europa, og at passiviteten delvis skyldes motstand fra det franske energiselskapet TotalEnergies.

Det viser seg vanskelig å unngå å kjøpe russisk LNG.

Forsøk på å kutte ut flytende naturgass (LNG) har strandet. Selv om LNG bare utgjorde fem prosent av EUs gassforbruk i fjor, betalte EU-landene mer enn 8 milliarder euro til Moskva for eksporten, ifølge en ny rapport fra CREA som ble offentliggjort torsdag.

Frankrike er ikke eneste EU-land som fremdeles kjøper LNG fra Russland, men Frankrike kjøper mest av alle – og øker sine innkjøp mer enn alle andre, skjønt noe av gassen går videre til andre land, som Italia.

For Paris kompliseres saken blant annet av at det franske energiselskapet TotalEnergies har eierinteresser i et LNG-prosjekt i Sibir.

Selskapets administrerende direktør Patrick Pouyanné har offentlig kalt et EU-forbud mot russisk LNG for «urimelig» før 2025 eller 2026, når nye LNG-prosjekter settes i drift over hele verden, inkludert i USA.

EU skal snart iverksette sanksjonspakke nummer 14 mot Russland, men det er usannsynlig at LNG vil bli omfattet av pakken, skriver Politico.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.