Foto: novatek.ru

Sanksjonene mot Russland på grunn av krigen i Ukraina kan forvandle det største russiske anleggsområdet i Arktis til en spøkelsesby, skriver The Barents Observer. Vestlig teknologi og investeringer forsvinner, og jobbene med det.

Det er her snakk om blant annet gasselskapet Novateks anlegg for bygging av GBS-strukturer i Belokamenka utenfor Murmansk. Ved dette verftet jobber det ca. 20.000 arbeidere. Noen er fra regionen, men de fleste er gjestearbeidere fra andre russiske regioner og naboland. Myndighetene i Murmansk følger med på utviklingen med stigende uro. Likevel ser de ut til å støtte Russlands krig entusiastisk.

En GBS (gravity-based structure) er en konstruksjon som står i ro på havbunnen av sin egen vekt. Uttrykket brukes oftest i offshoreindustrien om betongplattformer, men kan også brukes om et enkelt stålunderstell, ifølge Wikipedia. GBS-ene med toppsidemoduler inngår i Russlands arktiske LNG 2-prosjekt.

Ved hjelp av GBS-strukturene og modulene produseres og lagres flytende naturgass (LNG). Novatek sier det er verdens første anlegg i sitt slag utviklet på gravitasjonsbaserte strukturer. Tre slike strukturer er under bygging, hver med en produksjonskapasitet på 6,6 millioner tonn LNG per år. Nå ser det ut til at bare én – kanskje ingen – blir ferdig pga. sanksjonene.

Kina, som har vært uvillig til å sanksjonere mot Russland og tilsynelatende prøver å holde seg nøytrale, har denne gangen valgt å følge vestlige selskap, som Siemens og Linde, idet de kinesiske verftene som lager toppsidemodulene, har bestemt seg for å stoppe samarbeidet med LNG 2-prosjektet. Dette ifølge Upstream.

Novatek begynner å tvile på framtida for arktisk flytende gass. Gasselskapet nekter å publisere sitt regnskap for første kvartal 2022. Administrerende direktør Leonid Mikhelson sier at situasjonen er anstrengt. Novatek er Russlands nest største produsent av naturgass. Det største selskapet er Gazprom, som også har vanskeligheter. Russland har innført hevn-sanksjoner, ogGazprom vil stanse eksporten av naturgass til europeiske land, skriver E24.

Den statlige russiske energigiganten Gazprom varslet torsdag stans i eksporten av naturgass gjennom rørledningen Jamal-Europa. Rørledningen går fra Russland, gjennom Hviterussland og Polen og videre til Tyskland.

Sanksjonene truer også forsyningskjedene. Dette rammer spesielt hardt i Arktis, hvor infrastrukturen er sparsom, og isforholdene i Den nordlige sjørute er svært vanskelige. Skip og båter må derfor være konstruert slik at de takler isforholdene. De mest avsidesliggende byer og områder er avhengige av at matvarer og andre forsyninger blir brakt til dem. Utenlandske frakte- og konteinerskip er vanlige i denne forsyningskjeden. Nå uteblir de.

“As a result of the actions by unfriendly countries, a series of transport and logistics chains have been broken,” President Vladimir Putin said in last week’s meeting on Arctic developments.

Novateks arktiske LNG 2-prosjekt innebærer en kompleks logistikk-kjede hvor moduler blir prefabrikert på flere verft i Kina før de blir fraktet til et verft utenfor Murmansk. Derfra blir de ferdige modulene tauet til LNG 2-prosjektets anleggsområde på halvøya Gydan (i Karahavet).

Det russiske, atomdrevne konteinerskipet Sevmorput vil i år spille en nøkkelrolle i frakteveransen til arktiske byer og tettsteder.

Sentralbankens leder, økonomen Elvira Nabiullina, løfter fram den vanskelige logistikk-situasjonen som en av de mest utfordrende delene av sanksjonene i en tale i Statsdumaen, som er den lovgivende del av den føderale forsamling. Hun understreket at situasjonen nå krevde at russiske selskaper fant nye partnere og ny logistikk for sine produkter.

Men etter hvert som flere og flere europeiske land klarer å gjøre seg uavhengige av russisk olje og gass, og Russland ikke klarer å finne andre markeder som gir like god fortjeneste, vil inntektene til Putins angrepskrig stupe.

Ikke nok med det, det vil kanskje ikke være så mye olje og gass å selge heller når sanksjonene legger kjepper i hjulene for både produksjon og distribusjon. Kanskje isforholdene i Den nordlige sjørute vil hjelpe til også? Hvis Putin da gir opp sin blodige krig, har sanksjonene virket.

Det er lov å håpe.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.