Italias statsråd for det «økologiske skiftet» Roberto Cingolani under en pressekonferanse i Roma den 18. mars 2022. Foto: Riccardo Antimiani / Pool via AP / NTB.

Italia importerer årlig 29 milliarder kubikkmeter gass fra Russland, men behovet for import av russisk gass kan elimineres på 18 måneder, sier Italias klima- og energi­statsråd Roberto Cingolani i et intervju med La Stampa torsdag.

To tredjedeler av den russiske importen vil kunne erstattes i løpet av noen uker, hevder en optimistisk Cingolani overfor Torino-avisen, for det går fem gassrørledninger til Italia fra tre himmelretninger. I tillegg har landet allerede tre terminaler for flytende naturgass (LNG), og i løpet av kort tid vil det også komme på plass to offshore-terminaler, sier han.

Cingolani mener at det å gjøre seg energiuavhengig av Russland handler om etikk, skriver Huffington Post.

«Etter min mening må vi raskt slutte å importere gass fra Russland‚ også av etiske grunner», sier han i intervjuet med La Stampa. «På grunn av energien gir vi Russland nesten en milliard euro om dagen, og man forstår lett av vi indirekte finansieres krigen deres», fastslår han.

Den italienske statsråden ønsker ikke nye landfaste LNG-terminaler, for behovet som skal dekkes med nye offshore-terminaler, vil ikke vare evig, mener han. Cingolani er fast bestemt på ikke å oppgi målet om å redusere utslippene av klimagasser med 55 prosent innen 2030, og varsler økt satsing på fornybar energi i tiden som kommer.

Når det gjelder risikoen for at Russland vil stenge gasskranene til Europa, sier Cingolani at noe slikt ville bli et alvorlig problem for Italia, men at det kanskje ikke ville bli en økonomisk katastrofe.

«Det ville bli et betydelig problem, men la oss huske på at vi snakker om rundt 40 prosent mindre gass, og gassen utgjør 36 prosent av all primærenergien», sier han.

Med andre ord kunne Italia risikere å stå med 14–15 prosent mindre energi nærmest over natten. De lærde strides om konsekvensene av noe slikt, sier Cingolani.

«Når jeg ser de makroøkonomiske analysene, tror også jeg at det kan bli et hardt slag, men det pågår fremdeles en smule debatt om saken. Noen sier at det ville bli fryktelig hardt, mens andre hevder at det ikke ville bli så alvorlig som man frykter», sier statsråden.

I Tyskland advarer både politikere, økonomer og partene i arbeidslivet sterkt mot konsekvensene av et bortfall av gassen fra Russland. Landet dekker mer enn halvparten av sitt gassbehov med import fra Russland, og har ennå ikke LNG-terminaler.

 

Italia vil importere mer gass fra Algerie – som har tette bånd til Russland

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.