Janet Yellen under en pressekonferanse i det amerikanske finansdepartementet i Washington D.C. den 21. april 2022. Foto: Susan Walsh / AP / NTB.

En full stans i EUs import av russisk olje og gass vil ikke virke, men kan vise seg å bli en boomerang, sier USAs finansminister Janet Yellen.

Det er klart at Europa må redusere sin avhengighet av russisk energi, sier Yellen, som likevel advarer mot en full energiboikott av Russland: På den måten vil prisene øke både i Europa og resten av verden, uten at Russland blir spesielt hardt rammet. Russerne kan fortsette å selge olje og gass til vennligsinnede og nøytrale land, poengterer Yellen.

Den amerikanske finansministeren erkjenner at Russlands energiinntekter er store og at det er vanskelig å redusere dem, men at tiltak med sikte på å oppnå dette må unngå å utsette hele verden for høyere energikostnader.

Yellens uttalelser er i praksis en korreks av EU, som har store ambisjoner om å redusere energiimporten fra Russland mest mulig og raskest mulig. Unionen har allerede vedtatt et forbud mot import av russisk kull, og overveier å gjøre det samme med russisk olje. Både Tyskland og Italia ønsker dessuten å redusere sin avhengighet av russisk gass hurtigst mulig.

En full europeisk gassboikott er imidlertid urealistisk på kort sikt, gitt at man ikke i sin helhet kan erstatte gassimporten fra Russland, som utgjør mer enn 150 milliarder kubikkmeter i året, over natten. EU importerer i øyeblikket 40 prosent av gassen og ca. 25 prosent av oljen fra Russland.

Men etter Yellens oppfatning kan altså selv de foreliggende planene fra EU være for drastiske. Et Europa som blir fattigere på grunn av radikalt dyrere energi, risikerer også å bli et problem for USA.

 

Financial TimesThe Hill – Il Messaggero

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.