Møtet mellom energiministrene i G7 torsdag bad verdens olje- og gassproduserende land om å øke produksjonen for å senke energiprisene, som har steget kraftig fra et allerede høyt nivå etter Russlands invasjon av Ukraina.

Landene i OPEC, der Russland er observatør, nøler imidlertid med å øke produksjonen så mye som G7-landene (USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada) ønsker, og det gjør det vanskelig for Europa å gjøre seg uavhengig av russisk gass.

Roberto Cingolani under en konferanse i Milano 28. september 2021. Foto: Luca Bruno / AP / NTB.

En som erkjenner dette åpent, er Italias statsråd for det grønne skiftet, Roberto Cingolani. Under et nylig G7-møte sa han til sin ukrainske kollega at Europas import av gass fra Russland finansierer en krig europeerne er imot, melder Sky TG24.

Den italienske statsråden røpet også at både en tysk statsråd og han selv er bekymret for situasjonen, ikke minst for hva som ville skje ute russisk gass.

«Den tyske kollegaen sa: Vi kan ikke stenge ned og stoppe økonomien, for da får vi en sosial tragedie i Tyskland. Ærlig talt gjelder det samme for oss.»

Tyskland og Italia er de to landene i Europa som importerer klart mest gass fra Russland.

Cingolanis uttalelser ble gitt under en høring i det italienske Senatet, der statsråden ifølge Corriere della Sera sa at det vil ta to-tre år å gjøre seg uavhengig av russisk gass.

Robert Habeck under en pressekonferanse i Berlin 3. mars 2022. Foto: Michael Kappeler / DPA via AP / NTB.

Tysklands økonomiminister Robert Habeck lufter samme bekymring som Cingolani, og sier at «vi har malt oss inn i et hjørne». Med det mener han at tyskerne ikke har noe annet valg enn å importere både kull, olje og gass fra Russland, skriver Die Welt.

Den tyske statsråden er rede til å ofre noen prinsipper:

Men nå handler det om forsyningssikkerheten. «Da må pragmatismen trumfe enhver politisk forpliktelse.»

Men hvis Vesten gjør seg uavhengig av Russland, blir man prisgitt noen andre diktaturer, konstaterer Die Welt.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.