Roberto Cingolani. Foto: Niccolò Caranti / Wikimedia.

Det er uakseptabelt at Italia må betale fem ganger mer for gassen enn i fjor, sa Italias statsråd for det grønne skiftet, Roberto Cingolani, under en høring om regjeringens energipolitikk i det italienske Senatet onsdag.

Under høringen gikk Cingolani, som også er ansvarlig for energipolitikken, til felts mot den finansielle spekulasjonen i den delen av gassmarkedet som ikke handler om direkte fysisk levering, melder nyhetsbyrået Adnkronos.

Gassleveransene fungerer greit, og det er derfor ingen gode grunner til at gassen skal være fem ganger dyrere – det bør ikke være mulig, sa den italienske statsråden til Senatet.

«Problemet er markedskursene ved disse handelsplassene som ikke arbeider med det fysiske produktet, men som handler med kontrakter, sertifikater… det er et svært alvorlig problem».

Cingolani, som spesifikt nevnte verdipapirer som futures og opsjoner, utropte ingen konkrete handelsplasser som verstinger, selv om det er velkjent at den viktigste gassbørsen i Europa er Title Transfer Facility (TTF) i Nederland.

På den virtuelle handelsplassen for naturgass i Italia har kursene svingt med en faktor på ti, konstaterte Cingolani. Den fremragende fysikeren la til at dette «er vanskelig å forklare og fordøye».

Det er ikke første gang Cingolani langer ut mot gassmarkedene. Overfor SkyTG24 kalte han mandag det som skjer med gassprisen, for «en kolossal svindel».

Til Senatet onsdag sa Cingolani ifølge Corriere della Sera at Europa kjøper tre fjerdedeler av gassen i verden som leveres via rørledninger, og at verdensdelen derfor kan bruke sin markedsmakt til å redusere gassprisen, eksempelvis ved at det settes et felleseuropeisk pristak på gass. Dette drøfter vi allerede med EU, la han til.

Cingolani antydet forøvrig at den italienske regjeringen kan komme til å sette ned bensinavgiften, og gjentok nok en gang hvilket dilemma det er at et krigførende Russland tjener milliarder på europeernes gassbehov. Blant nye potensielle erstattere for Russland er også Kongo og Angola, opplyste han.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.