Roberto Cingolani. Foto: Niccolò Caranti / Wikimedia.

Satsingen på fornybar energi i Italia kan bli bortkastet uten større lagrings- og overførings­kapasitet, sa Italias klima- og energi­statsråd Roberto Cingolani onsdag under spørretimen i det italienske parlamentets deputertkammer.

På spørsmål fra opposisjonspartiet Fratelli d’Italia (FdI) redegjorde Cingolani, hvis offisielle tittel er «minister for det økologiske skiftet», for et struktuelt problem med fornybarsektoren i landet, opplyser det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Antallet sol- og vindkraftprosjekter har økt siden 2020, sa Cingolani, og på to år har det blitt igangssatt tre ganger så mange som i de seks årene i forveien. De fleste prosjektene er i Sør-Italia, som har mest sol og vind – ikke minst øyene Sicilia og Sardinia med havområdene rundt.

Vindkart over Italia utarbeidet av universitetet i Genova.

Nord-Italia har flere innbyggere og mer industri, og dermed et større energibehov enn Sør-Italia, sa Cingolani.

Dermed blir det nødvendig å transportere mye strøm fra sør til nord.

Kart over befolkningstettheten i Italia. Po-sletten, som har mest industri, er merket av.

Problemet, fortsatte statsråden, er at overføringskapasiteten mellom sør og nord ikke er stor nok til å kunne levere energien raskt nok idet den produseres. Slik situasjonen er i øyeblikket risikerer nærmere halvparten av den fornybare energien som produseres i Sør-Italia, å gå til spille, sa Cingolani.

For å bøte på dette problemet er det nødvendig å øke overføringskapasiteten mellom sør og nord samt lagringskapasiteten i sør. Ifølge den italienske statsråden blir det ikke billig. For å omgå problemene med flaskehalser må det investeres i batterikapasitet på 48 gigawattimer. Dette vil koste 15 milliarder euro, sier Cingolani.

Ifølge universitetet i Padova behøves det en kapasitet på 80 GWh, og regningen for det er 25 milliarder euro, skriver ANSA.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.