Italias energiminister Roberto Cingolani snakker med tjenestepersoner fra det italienske regjeringsapparatet som står rundt ham under et krisemøte mellom EUs energiministre i Brussel den 26. juli 2022. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB.

Italias regjering, som har vært et forretningsministerium siden oppløsningen av parlamentet i juli, vil i neste uke, altså kun få dager før det italienske parlamentsvalget, utstede et lovdekret med sikte på å utvinne 4–5 milliarder kubikkmeter ekstra gass fra eksisterende gassfelter i Adriaterhavet og Sicilia-stredet.

Nyheten om at Italia vil øke utvinningen av gass ble kunngjort av den italienske energiminister Roberto Cingolani i et intervju på Radio 24, som eies av den italienske næringslivsavisen Il Sole 24 Ore.

Hensikten med det varslede dekretet er å bidra en smule til å motvirke energikrisen, og regjeringen vil ifølge Cingolani stille opp med insentiver til operatørselskapene som vil stå for utvinningen, formodentlig skattemessige sådanne.

Den italienske regjeringen har ingen planer om å utvinne en kjent gassreserve på 30 milliarder kubikkmeter i Venezia-bukten lengst nord i Adriaterhavet for ikke å risikere miljøskader, skriver Il Sole 24 Ore.

I et noe lengre perspektiv er det likevel ingen tvil om at energistatsråden ønsker å utvinne gass fra kjente reserver som fremdeles er uutnyttet, gitt at han overfor Radio 24 minnet om at disse utgjør rundt 100 milliarder kubikkmeter.

Prøveboringer til havs har imidlertid ikke skjedd i Italia siden 2008.

Lovdekreter er forordninger av lovs kraft med begrenset gyldighet, som må stadfestes av parlamentet for å bli permanente lover. Det blir dermed det nye parlamentet som må stadfeste den økte gassutvinningen. Dersom valget går slik meningsmålingene tyder på, vil Italias neste regjering neppe stikke kjepper i hjulene for slike planer.

Overfor Radio 24 la Cingolani til at det i en eventuell fossilfri fremtid ikke vil være mulig å basere energisystemet på kun fornybare energikilder. I det lange løp er det ingen vei utenom kjernekraft som en stabil og regulerbar energikilde, sa han.

Italia avviklet kjernekraften i 1990 etter en folkeavstemning som uunngåelig var sterkt influert av Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Italienske kompetansemiljøer har ikke desto mindre fortsatt å arbeide med kjernekraft i andre land, og spørsmålet om gjeninnføring har vært oppe flere ganger. En ny folkeavstemning i 2011 satte imidlertid bom for ny kjernekraft.

Spørsmålet er om ikke energibehovet risikerer å bli så presserende at det blir ny politisk kamp om saken.

Neste generasjon kjernekraft blir mye tryggere, sier Cingolani, som var en fremstående fysikkprofessor og instituttsjef før han gikk inn i politikken, og således nyter høy allmenn troverdighet på saksfeltet.

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.