Roberto Cingolani under G20-møtet i Napoli den 23. juli 2021. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB.

Italienske forbrukere har nylig fått 20 prosent høyere strømregning, og snart kommer en økning på ytterligere 40 prosent, sier Italias statsråd for det grønne skiftet, Roberto Cingolani.

Det var under en konferanse med tittelen «I retning et sosialt skifte» arrangert av Italias største sentrale fagforening CGIL at Cingolani varslet en radikalt høyere strømpris.

Corriere della Sera siterer statsråden:

«I kvartalet som gikk, økte strømregningen med 20 prosent. I neste kvartal vil den øke med 40 prosent.»

«Dette skjer fordi gassprisen øker internasjonalt, og det skjer fordi prisen på CO2 øker.»

Cingolani avviser at dette reiser spørsmål ved det grønne skiftet:

«Det er ingen som bestrider at det økologiske skiftet må gjennomføres så fort som mulig, uten å nøle og med enorme forsakelser.»

Han advarer imidlertid mot at det skal slå uheldig ut sosialt:

«Jeg tror fast og bestemt på det økologiske skiftet, men det kan ikke gjennomføres på bekostning av sårbare grupper. Vi er nødt til å si disse tingene, og vi er forpliktet til å hanskes med dem.»

Den italienske staten har satt inn 1,2 milliarder euro i tredje kvartal for å dempe prisøkningen for forbrukerne, ganske sikkert med de gule vestenes opprør i Frankrike i bakhodet. Uten dette tiltaket ville strømregningen allerede ha blitt fordoblet, skriver Corriere della Sera.

Det mange frykter, er at sterkt økte energikostnader vil hemme en økonomi som prøver å komme til hektene igjen etter halvannet år med koronarestriksjoner.

Vi kan ikke fortsette med slike tiltak hele tiden, men må gjøre strukturelle endringer, sa Cingolani nylig til Sky TG24.

Den italienske fysikeren, som er en av teknokratene i Mario Draghis regjering, tenker ikke bare på fiskale endringer, men har også luftet tanken om at Italia bør gjenoppta kjernekraften.

Italia nedla kjernekraften på egen jord etter en folkeavstemning kort etter Tsjernobyl-ulykken, men italienske energiselskaper og fagmiljøer fortsatte å utvikle og investere i kjernekraft i europeiske naboland.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂