Garibaldi K-plattformen tilhørende det italienske energiselskapet ENI i Adriaterhavet utenfor Ravenna. Stillbilde: Pubblisole / YouTube.

Regjeringen i Italia vedtok fredag en plan for overgang til bærekraftig energi som innebærer økt produksjon av gass både på land og til havs, også ved å bore nye brønner.

Planen, som kommer kort tid etter at EU-kommisjonen offisielt besluttet at gass er å regne som en bærekraftig energikilde, skal ha vært sterkt ønsket av Italias statsråd for det grønne skiftet, Roberto Cingolani, skriver Corriere della Sera.

Med det har Mario Draghis regjering lagt seg på en helt annen linje enn forgjengeren Giuseppe Contes, som vedtok stans i boring av nye olje- og gassbrønner i 2019.

Økt nasjonal gassproduksjon er et av tiltakene regjeringen setter inn for å dempe prisstigningen på gass i Italia, som importerer mesteparten av gassen landet trenger.

Fjorårets gassproduksjon på 3,2 milliarder kubikkmeter er den laveste siden 1954, men med den nye planen ligger det til rette for at den kan fordobles raskt, kanskje på bare ett år, skriver Corriere della Sera.

Områdene som er aktuelle for ny gassproduksjon, befinner seg både i Adriaterhavet, Det joniske hav, Taranto-bukten og på landjorden.

Nyheten om regjeringens satsning på gassproduksjon har ikke falt i god jord hos italienske klimaaktivister. Derimot har Femstjernersbevegelsen (M5S), som i 2019 tok initiativ til stansen i boringen av nye brønner, enn så lenge ikke hevet stemmen i protest.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.