Pietro Ichino. Foto: Niccolò Caranti / Creative Commons.

Ansatte som nekter å vaksinere seg mot koronaviruset i Italia så snart vaksinen blir tilgjengelig for alle, kan sies opp fra jobben i kraft av sivilrettslige lover som pålegger arbeidsgivere å gjøre alt for å sikre et tryggest mulig arbeidsmiljø – det sier professor i arbeidsrett ved universitetet i Milano, Pietro Ichino, i et intervju med Corriere della Sera.

Alle har rett til å nekte å la seg vaksinere, sier Ichino, men hensynet til andre menneskers helse veier tyngre i allerede eksisterende lovverk både i Italia og andre land, resonnerer han.

Hvis jeg er en eremitt, står jeg helt fritt til å avstå fra helsehjelp eller vaksinering. Men ikke hvis jeg risikerer å smitte familiemedlemmer, kolleger eller de nærmeste medpassasjerene på toget. Staten har adgang til å nekte meg en slik adferd.

Så lenge det finnes en målbar smitterisiko, kan arbeidsgiveren stille vaksinering som betingelse for å fortsette arbeidsforholdet. Og tilsvarende kan flyselskaper, restauranter eller supermarkeder gjøre.

I henhold til Corriere della Seras kilder i statsapparatet, overveier Italias regjering å gjøre koronavaksinen obligatorisk, i alle fall for visse kategorier, som lærere og helsepersonell – kanskje også offentlig ansatte i sin alminnelighet, foruten ansatte i privat virksomhet med publikumskontakt.

Regjeringen skal imidlertid ha funnet det hensiktsmessig å ligge lavt i terrenget nå for ikke å utløse hissig debatt. Ichinos uttalelser kan ha vært en strek i regningen i så måte.

Et lovforslag om å nekte uvaksinerte å benytte offentlig transport i Frankrike, ble nylig lagt på is etter først å ha blitt lagt frem for hastebehandling uten noen offentlig debatt, men skarpe reasjoner fra opposisjonen og opinionen fikk regjeringen til å endre planer. Franske meningsmålinger viser at et flertall av de spurte ikke har til hensikt å la seg vaksinere.

Den italienske regjeringen vil vurdere saken til våren, skriver Corriere della Sera. Hvis vaksinekampanjen ikke gir det ønskede resultatet, kan det komme lovgivning både i form av gulrot og pisk. Helsemyndighetene ser allerede for seg et immunitetsbevis, som vil gi adgang til offentlige transportmidler, kinoer, teatre og fotballkamper.

Visse lokale aktiviteter kan det imidlertid bli vanskelig å kontrollere, erkjenner myndighetene. Hvem kan kontrollere et konsertlokale hvor folk betaler kontant både i døra og baren? Observasjonen kan tjene som et ekstra påskudd til å intensivere krigen mot kontanter, som ikke er kommet så langt i Italia.

Professor Pietro Ichino ser ut til å ha sentralt plasserte meningsfeller også i vårt eget land, som mange kunder i norske supermarkeder kan ha fått med seg denne tirsdagen:

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂